Politika

Dražen Lalić:

Milanović nije za premijera, predviđam mu sudbinu Jadranke Kosor

Milanović nije za premijera, predviđam mu sudbinu Jadranke Kosor

Demokratski deficiti i oligarhijski odnosi u našim velikim strankama, održanje klijentelističkoga i političkoga kapitalizma, pretvaranje krize u dugotrajnu agoniju hrvatskoga gospodarstva i društva, neke su od teza profesora sociologije i politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, bivšeg SDP-ovca i lijevomislećeg intelektualca Dražena Lalića. Lalić je veliki kritičar današnjeg SDP-a, stranke iz koje je istupio prije 11 godina. Intervju je dao za Glas Slavonije.

S jedne strane, u nekim aspektima politike postoje uočljive razlike između SDP-a i HDZ-a. Zasigurno je Milanovićev SDP znatno manje obilježen korupcijom nego Sanaderov HDZ. Razlike između tih dviju stranaka su posebno očite i u načinu komuniciranja: SDP je otvoreniji prema javnosti, vodi nadzemnu politiku, a HDZ je već dugo obilježen podzemnom politikom, spletkama i podmetanjima u kojima se Tomislav Karamarko i neki njegovi suradnici očito snalaze, samo što to ne pridonosi njihovoj popularnosti u javnosti. Ali, to ne znači da Milanović i ostali vodeći ljudi SDP-a kvalitetno komuniciraju, kako unutar stranke tako i prema javnosti', kazao je Lalić za Glas Slavonije.

Što je razlog takve mutacije Milanovićeve retorike?

'Mislim najviše zbog vlastite nesigurnosti. Svakodnevno ga pritišću golemi problemi koji su nastali u dugom vremenskom razdoblju, a on nije siguran ima li kapaciteta i spremnosti da ih zajedno sa svojim suradnicima valjano rješava. Svatko se penje do razine svoje nesposobnosti i hrabrosti. Mislim da je Milanović izborom za hrvatskoga premijera u situaciji teške ekonomske i društvene krize prešao tu razinu. Treba otvoreno reći: on nije za premijera - nema karizmu Franje Tuđmana, ekonomsku ekspertizu Franje Gregurića, mudrost Ivice Račana, strpljenje Jadranke Kosor, kao ni komunikacijske sposobnosti Stjepana Mesića ili posebno Ive Sanadera. Naravno, Milanović ima izvjesne kvalitete, smatram ga jednim od najobrazovanijih dosadašnjih naših političara, živio je u inozemstvu i stekao korisna iskustva, ali...', rekao je Lalić.

'Milanoviću predviđam sudbinu Jadranke Kosor: kad se nakon izbornoga poraza plima, sada tinjajućega nezadovoljstva u SDP-u, podigne i kada se sasvim razotkriju greške i propusti njegove vlade, onda će za njega u stranci teško još biti mjesta. Moguće je da politički kraj Milanovića uskoro počinje baš u njegovom Zagrebu', smatra Lalić i dodaje: 'Prije četiri-pet godina smo imali korumpiranu vlast koju je narod mrzio. Sad imamo nesposobnu, a narod je uglavnom prezire. Uz neke časne izuzetke kao što su Vesna Pusić ili Predrag Matić, ova vlada je nesposobna. Milanović jednostavno nije spreman poduzeti sve što je potrebno da iziđemo iz ove krize. Ako nastavi ovakvu politiku, ako ne dođe do temeljitoga zaokreta u odnosu prema ekonomskoj i političkoj reformi, sumnjam da ponovno može dobiti izbore, bez obzira na HDZ'.

Intevju u cijelosti možete pročitati ovdje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.