Politika

Tajland: prosvjedi uoči izbora

Tajland: prosvjedi uoči izbora

Protuvladini prosvjednici okupili su se u subotu u poslovnom dijelu Bangkoka, dan uoči parlamentarnih izbora u Tajlandu koje će osiguravati deseci tisuća vojnika i policajaca.

Tajlandska će vlada pokušati osigurati mirnu provedbu prijevremenih parlamentarnih izbora, a oporbeni prosvjednici unatoč tome ustrajno prijete da će ih poremetiti u sklopu pokušaja da svrgnu s vlasti premijerku Yingluck Shinawatra.

Vođa prosvjednika Suthep Thaugsuban pozvao je na mirnu blokadu cesta. "Narod neće zatvoriti glasačka mjesta već će prosvjedovati na ulicama. Prosvjedi će biti mirni, bez nasilja...Ali nećemo ničim izravno spriječavati glasovanje", rekao je Suthep.

Dnevnik Nation objavio je da prosvjednici na jugu zemlje blokiraju poštanske urede pokušavajući spriječiti isporuke pošiljaka s glasačkim listićima.

Ministar rada Chalerem Yoombamrung, u čijoj je nadležnosti izvanredno stanje koje je prošli tjedan proglašeno u Bangkoku, pozvao je prosvjednike da ne izazivaju nerede u nedjelju.

Višemjesečna kriza u Tajlandu doseže vrhunac nekoliko dana prije izbora. Sve je počelo u studenome pošto je donji dom tajlandskog parlamenta na poticaj vladajuće stranke Pheu Thai (Za Tajlanđane) usvojio prijeporni zakon o amnestiji za koji oporba tvrdi da je skrojen za bivšeg premijera Thaksina Sinawatru, brata aktualne premijerke.

Thaksin, jedna od najkontroverznijih figura u tajlandskoj politici, zbačen je vojnim udarom 2006. i sada živi u samonametnutom egzilu jer je u domovini osuđen za korupciju. No i dalje je jako popularan među ruralnim biračkim tijelom. Oporba i prosvjednici uvjereni su da Thaksin i iz inozemstva kontrolira vladu koju vodi njegova sestra.

Prosvjede, pak, vodi bivši vicepremijer Suthep Thaugsuban i oko sebe uglavnom okuplja urbano stanovništvo srednje klase. Protuvladini prosvjedi bili su uglavnom mirni prvi tjedan, sve do 30. studenoga, kada je došlo do prvi sukoba provladinih pristaša i prosvjednika. Od tada je u nasilju u Bangkoku ubijeno deset, a ozlijeđeno gotovo 600 ljudi.

Početkom prosinca svi oporbeni zastupnici u parlamentu podnijeli su ostavke u znak prosvjeda protiv vlade. Yingluck Shinawatra, koju doživljavaju Thaksinovom marionetom, odgovorila je raspisivanjem izbora za 2. veljače.

Suthep i njegovi pobornici izborima se protive jer, kako tvrde, zahvaljujući izbornom sustavu i velikoj podršci na selu Thaksinova stranka i njezine saveznice redovito dobivaju sve izbore. Kažu i da vlada kupuje svoju izbornu bazu nerealnim obećanjima i potrošnjom koja šteti tajlandskoj ekonomiji. Oni se zalažu za uspostavu "narodnog vijeća" koje će reformirati izborni sustav, "izbrisati Thaksinovu političku mašineriju" i tek tada raspisati izbore.

Glavna oporbena Demokratska stranka najavila je bojkot izbora i stranci Pheu Thai ni teoretski ništa ne stoji na putu do izborne pobjede. Problem će joj, međutim, biti što se za izbore nije prijavilo dovoljno kandidata pa parlament u novom sazivu neće imati kvorum za izbor nove vlade. Stoga će se za popunu parlamenta morati organizirati međuizbori što će zemlju mjesecima ostaviti bez vlade.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.