Politika

DIP

Za europske izbore prijavljeno 300 promatrača iz nevladinih udruga

Za europske izbore prijavljeno 300 promatrača iz nevladinih udruga

Točno 300 promatrača iz dviju nevladinih udruga, Promatrač i GONG, prijavljeno je za promatranje izbora za Europski parlament koji se održavaju u nedjelju, 25. svibnja, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP)

Udruga Promatrač prijavila je 271 promatrača, a GONG njih 29, dakle ukupno 300.

Najkasnije 20 dana prije izbora rok je u kojem su nevladine udruge bile dužne dostaviti DIP-u popis imena svojih ovlaštenih promatrača, kako bi im DIP mogao pripremiti službene iskaznice i dostaviti ih u sjedište udruge najkasnije tri dana prije izbora. Propisano je to Pravilima koja uređuju prava i dužnosti promatrača, a koje je, temeljem Zakona o izboru članova u Europski parlament, donio DIP.

Ista pravila obvezivala su zainteresirane nevladine udruge da u roku od 30 dana od raspisivanja izbora zatraže od DIP-a dozvolu za promatranje rada izbornih povjerenstava i biračkih odbora.

I političke stranke zainteresirane su da njihovi ljudi promatraju izborni proces, a koliko će biti stranačkih promatrača još se definitivno ne zna.

Ipak, za sada je poznato da je ORaH Mirele Holy najavio oko 250 promatrača, te da svoje promatrače žele i SDSS, Hrvatska Zora, SDP, HSP.

Međunarodne organizacije koje djeluju u Hrvatskoj, a koje također imaju pravo promatrati izbore za Europski parlament, zasad nisu prijavile svoje promatrače.

Promatračima je dopušteno pratiti izbornu promidžbu, tiskanje i korištenje izbornog materijala, cjelokupan izborni postupak, glasovanje, rad izbornih tijela. Dopušten im je i uvid u cjelokupan izborni materijal sve do proglašenja službenih konačnih izbornih rezultata.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.