Politika

iz saborskih klupa

Jerolimov kritizirao ukidanja željezničkih linija, Ingrid "pijančine"

Jerolimov kritizirao ukidanja željezničkih linija, Ingrid

Nakon poduže stanke od pet tjedana saborski zastupnici su se vratili u klupe, a u nekoliko rasprava tijekom ovog tjedna bili su aktivni i zadarski zastupnici.

Tako je HDZ-ov Ante Jerolimov kritizirao odluku o ukidanju brojnih željezničkih linija, između ostalih i one između Zadra i Knina. Naime, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić je predstavljajući novi Zakon o regulaciji tržišta željezničkih usluga nahvalio svoju Vladu za sve što napravljeno u Hrvatskim željeznicama kroz protekle dvije i pol godine. Izazvalo je to, očekivano, burne reakcije oporbenih zastupnika, koji su upravo to razdoblje ocijenili ‘najgorim po HŽ i željeznice u Hrvatskoj općenito'.

Jerolimov je podsjetio na promašaj s rumunjskim preuzimanjem HŽ Carga te na otpuštanje tisuću i pol radnika iz HŽ Infrastrukture, kao i na smanjenje prava onima koji su ostali raditi u toj tvrtki. Posebno je kritizirao nedavnu odluku o reduciranju voznog reda za 340 vlakova u Hrvatskoj, kao i ukidanje 22 čak željezničke linije među kojima i linija Zadar-Knin.

‘'Građani koji su ismijali nedavnu HŽ-ovu kampanju u kojoj se tražio novi slogan jasno su rekli i što misle o vašem vođenju željeznica'', ustvrdio je HDZ-ov načelnik Općine Preko.

Jerolimov je govorio u ime HDZ-ovog kluba i o prijedlogu Zakona o hidrografskoj djelatnosti. Prema tom prijedlogu županijske lučke uprave obvezale bi se svakih 5 godina dostaviti Hrvatskom hidrografskom institutu službenu izmjeru na cjelovitom lučkom području.

Za Jerolimova to predstavlja neracionalan trošak za lučke uprave, s obzirom da bi izrada izmjera na primjeru 112 zadarskih luka koštala skoro milijun i pol kuna, a njihov godišnji proračun iznosi samo 4,7 milijuna kuna. Stoga je predložio da se to razdoblje poveća na 10 godina i lučkim upravama omogući da po potrebi same skrate taj period. "Spustite na ravnatelje županijskih lučkih uprava da provjeravaju dubine u svojoj luci pa ako se ustanovi da ima oscilacija, neka onda naruče mjerenje", kazao je Jerolimov,

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović pak, bila je zapažena na raspravi Zakona o zaštiti na radu. Naime, braneći SDP-ov stav o potpunoj zabrani alkohola na radnim mjestima, dijelu kolega koji su kritizirali prijedlog poručila je da su prikazali sebe kao "pijančine".

S njom se nije složio stranački kolega Nenad Stazić koji, poput još nekoliko zastupnika iz drugih stranaka, smatra da bi količinu alkohola u krvi radnika trebalo ograničiti na 0,5 promila, osim u određenim situacijama.

Zasjedanje Hrvatskog Sabora nastavlja se u srijedu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.