Politika

Nema smisla

SAD optužile Rusiju: Želi političku krizu u Ukrajini prikazati kao humanitarnu

SAD optužile Rusiju: Želi političku krizu u Ukrajini prikazati kao humanitarnu

Svaka daljnja intervencija Rusije u Ukrajini bila bi sasvim neprihvatljiva i smatrala bi se invazijom na Ukrajinu

Američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power optužila je u petak Rusiju da želi iskoristiti teško humanitarno stanje na istoku Ukrajine kako bi još više intervenirala na tom području.

 

Pogoršanje uvjeta u kojima žive civili u okolici Donecka i Luhanska "mora se početi rješavati ali se to ne može povjeriti onima koji su odgovorni za takvu situaciju", kazala je, još jednom prebacivši odgovornost na Moskvu.

Hitnu pomoć "moraju slati humanitarne organizacije koje u tome imaju iskustva a ne Rusija", istaknula je. "Svaka daljnja intervencija Rusije u Ukrajini bila bi sasvim neprihvatljiva i smatrala bi se invazijom na Ukrajinu".

Rusija je ponudila da organizira "humanitarnu misiju" ili da uspostavi humanitarne koridore za dopremu pomoći stanovnicima na istoku Ukrajine.

Power je istaknula da "to nema smisla: Rusija želi političku krizu prikazati kao humanitarnu".

U njezino ime

Ako Moskva želi poslati pomoć, "ICRC (Međunarodni odbor Crvenoga križa) može to učiniti u njezino ime", predložila je.

"Treba izaći ususret legitimnim humanitarnim potrebama ali i spriječiti da se povijest ne ponovi", zaključila je, načinivši usporedbu s ratom u Gruziji koji je Moskva povela 2008. kako bi pomogla separatistima u Južnoj Osetiji.

I britanski veleposlanik Mark Lyall Grant odbio je humanitarnu akciju Moskve u Ukrajini, ocijenivši je "sasvim neopravdanom". "Rusija je problem a ne rješenje", kazao je.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin ranije je oštro kritizirao zadnje UN-ovo izvješće o kršenju ljudskih prava na istoku Ukrajine nazivajući ga "političkim" i neobjektivnim u odnosu na separatiste.

Još jednom je zatražio od ukrajinske vlade da "prekine svoju vojnu operaciju" i pristupi "ustavnoj reformi" kojom će rusofonsko stanovništvo na istoku zemlje dobiti autonomiju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.