Politika

Leko ide u Kinu i J. Koreju da ojača gospodarsku suradnju

Leko ide u Kinu i J. Koreju da ojača gospodarsku suradnju

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko kazao je u srijedu u Zagrebu, uoči odlaska u višednevni posjet Kini i Južnoj Koreji, da je posjet tim brzorastućim gospodarstvima na Dalekom istoku potvrda vrlo dobrih odnosa Hrvatske s tim dvjema državama, te da je isto tako prilika za hrvatske gospodarstvenike da smanje veliki debalans u gospodarskoj razmjeni.

Leko će na čelu saborskog izaslanstva službeno boraviti u Kini od 28. do 31. kolovoza, te u Južnoj Koreji od 31. kolovoza do 3. rujna, a u njegovoj pratnji bit će i snažno gospodarsko izaslanstvo. Predsjednik Sabora sastat će se s predsjednicima vlada i čelnicima parlamenata Kine i Južne Koreje, a hrvatski će gospodarstvenici sudjelovati na nizu poslovnih foruma i susreta na kojima će imati prilike ostvariti kontakte i pokrenuti poslove s kineskim i južnokorejskim kolegama.

"Posjet Kini i Južnoj Koreji potvrda je vrlo dobrih, prijateljskih i partnerskih odnosa Hrvatske s tim dvjema državama", rekao je Leko u zračnoj luci Zagreb uoči polaska, te dodao da se s azijskim domaćinima dogovorio da s njim na put krene i jako gospodarsko izaslanstvo.

"To je pokušaj, s naše strane i sa strane naših domaćina, da na dobrim političkim temeljima pokušamo promijeniti odnose koji su na štetu Hrvatske u smislu trgovinske bilance", rekao je Leko.

"Svima je dobro poznato da Hrvatska ima veliki debalans u gospodarskoj razmjeni i s Kinom i s Južnom Korejom ... hrvatsko gospodarsko izaslanstvo ide u Kinu i Koreju kako bi konkretiziralo dobre odnose kroz suradnju, trgovinu, ulaganja", rekao je.

Očekujem da će se već sljedeće godine, zahvaljujući posjetu u ovakvom sastavu, pokazati promjene u bilanci, rekao je predsjednik Sabora.

U hrvatskom izaslanstvu su predstavnici tvrtki "Končar Elektroindustrija", "Podravka", "Luka Rijeka", "Lučka uprava Rijeka", "Vindija" i "Zagreb Montaža".

Leku su u zračnoj luci ispratili kineska veleposlanica u Zagrebu Deng Ying i južnokorejski veleposlanik Suh Hyung-won, koji su ocijenili da će Lekin posjet dodatno produbiti političke odnose i potaknuti gospodarsku suradnju.

"Riječ je o prvom posjetu nekog hrvatskog gospodarskog izaslanstva Južnoj Koreji nakon ulaska Hrvatske u EU ... posjet je vrlo dobro vremenski tempiran i nadam se da će biti uspješan", rekao je Suh Hyung-won.

Prvog dana posjeta, u četvrtak, Leko će sa saborskim izaslanstvom boraviti u kineskom gradu Nanjingu gdje će se sastati s kineskim premijerom Lijem Keqiangom te prisustvovati svečanosti zatvaranja Olimpijskih igara mladih i susresti se s hrvatskim olimpijcima. Za to vrijeme će gospodarsko izaslanstvo biti u Pekingu na nizu sastanaka s kineskim privrednicima.

U petak će predsjednik Sabora prvo položiti vijenac u Mauzoleju žrtava Drugoga svjetskoga rata u Nanjingu, a popodne će političko i gospodarsko izaslanstvo zajedno posjetiti Yangzhou, jedan od bogatijih kineskih gradova s 2,5 milijuna stanovnika, gdje će sudjelovati na poslovnom forumu s tamošnjim gospodarstvenicima, posjetiti tvrtku Yangzhou Muyang i Memorijalni muzej Marka Pola te se sastati s gradskim vlastima Yangzhoua.

U subotu Leko putuje u Peking gdje će održati službeni sastanak s predsjedavajućim Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Zhangom Deijangom. Gospodarsko izaslanstvo ostaje u Yangzhou gdje će posjetiti podružnicu tvrtke Siemens AG, luku Yangzhou, elektranu Yangzhou, radionicu umjetnosti i obrta, prehrambeni industrijski park te trgovačko društvo Kaitone Food Industry.

U nedjelju oba izaslanstva stižu u Seul gdje će u ponedjeljak zajedno posjetiti tvrtku Samsung Electronics u Suwonu i potom se sastati s predsjednikom Korejske međunarodne trgovačke asocijacije Duck-soo Kanom. Leko će se isti dan službeno sastati s predsjednikom korejskog parlamenta Chungom Ui Hwaom.

Predsjednik Sabora će u utorak posjetiti Korejsku federaciju malih i srednjih poduzetnika, tvrtku "CJ E&M", te Korejsku trgovačku i industrijsku komoru gdje će otvoriti Korejsko-hrvatski gospodarski forum. Popodne će se sastati s korejskim premijerom Hong Won Chungom, nakon čega će Leko na Sveučilištu Hankuk održati predavanje na temu: "Hrvatska – promjene nakon članstva u Europskoj uniji".

Hrvatski gospodarstvenici će se sastati s predstavnicima korejskih tvrtki te sudjelovati na Korejsko-hrvatskom gospodarskom forumu gdje će se, među ostalim, održati prezentacije poduzeća "Končar Elektroindustrija", "Podravka", "Luka Rijeka", "Lučka uprava Rijeka", "Vindija" i "Zagreb Montaža".

U srijedu će hrvatsko političko i gospodarsko izaslanstvo posjetiti demilitariziranu zonu na granici Južne i Sjeverne Koreje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.