Politika

MMF smatra da bi Ukrajini mogla trebati veća pomoć ako se borbe nastave

MMF smatra da bi Ukrajini mogla trebati veća pomoć ako se borbe nastave

Ukrajina bi mogla trebati do 19 milijarda dolara dodatne pomoći donatora ako se i tijekom 2015. nastavi sukob s proruskim separatistima, upozorio je u utorak MMF.

 

Čak i po postojećem programu pomoći MMF-a vrijednom 17 milijarda dolara, MMF smatra da Ukrajina neće moći ispuniti sve svoje ciljeve zbog borbi i plinskog spora s Rusijom.

Ipak, novac predviđen tim programom trebao bi za sada biti dovoljan pod uvjetom da se sukobi smire za nekoliko mjeseci.

Kijevu će ove i iduće godine zbog sukoba nedostajati 3,5 milijarda dolara, no MMF smatra da bi vlada to trebala moći većim dijelom pokriti planiranim zaduživanjem i očekivanom pomoći donatora vrijednom 900 milijuna dolara.

Strani analitičari očekuju da će ukrajinsko gospodarstvo ove godine pasti do osam posto i počinju se pripremati za neki oblik restrukturiranja dugova.

MMF, koji je osigurao program pomoći Kijevu u sklopu međunarodne pomoći vrijedne ukupno 27 milijarda dolara, najavljuje da će ublažiti neke uvjete Ukrajine, uključujući odredbe koje se odnose na proračunski deficit i rezerve središnje banke.

Zauzvrat, Kijev će morati drugdje pronaći novac koji mu nedostaje, uključujući bolju naplatu od Naftogaza, državne tvrtke za naftu i plin.

MMF očekuje da će vlada morati potrošiti više novca za restrukturiranje bankovnog sektora i pomoć Naftogazu, što će povećati državni dug.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.