Politika

Interfax:

Rusija i SAD u četvrtak o sporazumu o razoružanju iz 1987.

Rusija i SAD u četvrtak o sporazumu o razoružanju iz 1987.

Ruski i američki dužnosnici u četvrtak će u Moskvi razgovarati o Sporazumu o uništenju raketa srednjeg dometa iz 1987. čija je budućnost upitna, javlja agencija Interfax pozivajući se na rusko ministarstvo obrane.

Sporazum o eliminaciji raketa (NFT) što su Sjedinjene Države i tadašnji Sovjetski Savez potpisali 1987., uklonio je nuklearne i konvencionalne balističke i krstareće rakete dometa 500 do 5000 kilometara.

"Vjerujem da je to važan sporazum i da se treba valjano provoditi", rekao je Mihail Uljanov, voditelj odjela za neširenje i kontrolu naoružanja u ruskom ministarstvu obrane.

Ruski general rekao je ranije da bi se Rusija mogla povući iz sporazuma, prenosi Reuters.

NFT je eliminirao nuklearne i konvencionalne balističke i krstareće rakete negdje pri kraju Hladnog rata.

SAD optužuje Rusiju da je prekršila sporazum testiranjem rakete koja je NFT-om zabranjena.

Zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov rekao je nedavno da Moskva poštuje sporazum, ali da predsjednik Vladimir Putin razmatra odgovara li taj dokument ruskim interesima.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužuje pak Washington da korištenjem bespilotnih letjelica krši NFT.

Sjevernoatlantski savez (NATO) prošli se tjedan na summitu u Walesu obvezao štititi svoje istočne članice od Rusije i oštro je kritizirao Moskvu zbog njezina upletanja u ukrajinsku krizu.

Moskva pak tvrdi da ne sudjeluje u sukobu te optužuje NATO da svojom retorikom potiče napetosti u Ukrajini.

Europska unija i SAD nametnuli su gospodarske sankcije Rusiji zbog uplitanja u ukrajinski sukob, a neke mjere pogađaju ruski obrambeni sektor.

Putin je odobrio u ponedjeljak restrukturiranje vlade i u sklopu tih mjera raspuštanjem dviju agencija koje su nadzirale kupnju oružja dao je veće ovlasti ministarstvu obrane nad nacionalnom proizvodnjom oružja.

Francuska je prošli tjedan objavila da zbog ruske operacije u Ukrajini neće Rusiji isporučiti prvi od dva nosača helikoptera Mistral prema ugovoru od 1,2 milijarde eura. Ruski ministar za industriju i trgovinu Denis Manturov rekao je, ne iznoseći pojedinosti, da je Rusija sposobna sama izgraditi ratne brodove poput Mistrala.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.