Politika

Tusk se sprema za Bruxelles, mora dati ostavku na položaj premijera

Tusk se sprema za Bruxelles, mora dati ostavku na položaj premijera

Predsjednik poljske vlade Donald Tusk, izabran za predsjednika Europske komisije, mora u utorak ili najkasnije u srijedu ujutro podnijeti ostavku i sprema se napustiti svoju dosadašnju dužnost nakon sedam godina na čelu vlade, razdoblja obilježenog stalnim gospodarskim rastom.

"Njegova će ostavka predsjedniku Bronislawu Komorowskom biti podnešena u utorak navečer ili najkasnije u srijedu ujutro, a predsjednik će je prihvatiti u četvrtak", kazala je novinarima glasnogovornica vlade Malgorzata Kidawa-Blonska.

Tuskova je privremena nasljednica Ewa Kopacz, trenutno predsjednica Dieta, donjeg doma parlamenta, koja uživa neupitno povjerenje premijera na odlasku.

Izbor Tuska za nasljednika Hermana van Rompouya u Poljskoj je doživljen kao veliki uspjeh za zemlju, a njegova stranka desnog centra, Građanska platforma, zabilježila je rast popularnosti i prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci premašila oporbeni, konzervativni PiS.

Ostaje za vidjeti da li će taj "učinak Tusk" biti dovoljno trajan kako bi osigurao pobjedu PO-a na parlamentarnim izborima koji će se održati za godinu dana.

Nakon Tuskove ostavke, Komorowski ima dva tjedna za imenovanje njegova nasljednika, a najkasnije do 25. rujna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.