Politika

Nakon više 20 godina

Sabor raspravljao o Zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu

Sabor raspravljao o Zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu

U Saboru se danas raspravljalo o Zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu. Premda ga je ministar branitelja Predrag Matić nazvao zakonom srca i poštovanja, ni ova rasprava nije mogla proći bez uobičajenog prepucavanja. Sabor je potvrdio povratak Lovrić Merzel u saborske klupe, a novi elektronički sustav glasovanja plaćne više od milijun i pol kuna srušio se već prilikom prve uporabe.

Nakon više 20 godina žrtve silovanja konačno bi trebale dobiti Zakon koji će regulirati njihova prava. "Ovo je zakon koji možemo nazvati zakon srca, zakon poštovanja i priznanja patnje", rekao je ministar branitelja Predrag Matić.

Iako pozdravljaju donošenje zakona, HDZ-u i HDSSB-u zasmetalo je što se pod počinitelje zločina uz neprijateljsku navodi i hrvatska vojska.

HDZ-ovi Ivan Šuker i Đurđica Sumrak. "Nije mi jasno da ministar hrvatskih branitelja može reći da počinitelji zločina su sve vojske koje su sudjelovale u Domovinskom ratu. U Domovinskom ratu je sudjelovala samo jedna legitimna vojska. Ovo drugo prema Deklaraciji o Domovinskom ratu ima svoj tretman. I bilo bi dobro kada predstavnici Vlade predlažu zakone, da se koriste s terminima kakvi jesu", rekao je Šuker.

"Gospodine ministre, vi jako dobro znate da Domovinski rat nije imao strategiju silovanja i mučenja nego da je to bio obrambeni rat. Onda vas još jednom molim da u konačnoj verziji zakona navedete sve one koji su bili agresori na Republiku Hrvatsku", kaže Sumrak.

Ministar Matić rekao je da će do drugog čitanja u Zakon unijeti precizniju definiciju tog članka, ali i naglasio. "Mi moramo shvatiti i prihvatiti da su u ratnom sukobu sudjelovale naša vojska i sve neprijateljske vojske koje su bile. Teško je tu nabrojati tko se sve pojavljivao. Ja sam iz Vukovara, dobro ste to primijetili, dakle, i znam dobro tko nas je sve napadao."

To, međutim, nije smirilo HDSSB-ovog Dinka Burića koji je poručio, dosta je s davanjem prava agresoru. "Jednako tako bi nam se moglo dogoditi da imamo navalu četnika koji će doći u Hrvatsku i tražiti dopunsko zdravstveno osiguranje, dokazat će da su bili žrtve silovanja sa 2 ili 3 svjedoka i doći ovdje na rehabilitaciju."

"Kolegice i kolege, za istinu se bori na drugi način, djelima, a ne riječima ovdje za ovom govornicom."

Pokušao je smiriti raspravu nezavisni Branko Vukšić. Zakon, između ostalog, za žrtve predviđa i novčanu pomoć na tek na temelju drugog zakona koji bi trebao biti donesen za godinu dana.

Novac bi se osigurao iz posebne fondacije odnosno sredstva iz državnog proračuna i donacija što ne podržavaju članice Udruge žena u Domovinskom ratu koje su pratile raspravu. Predsjednica Udruge Marija Slišković. "Sve žrtve trebaju obeštećenje dobiti iz državnog proračuna a ne iz nekih fundacija koje su nesigurne."

Uobičajeno petkom zastupnici su i glasovali i to prvi put novim sustavom elektroničkog glasovanja plaćenim 1,7 milijuna kuna. Unatoč pripremama... "Stisnite bilo koji od njih da bismo ustanovili koliko nas ima."Sustav nije izdržao te se pri kraju glasovanja srušio.

"Najprije molim malo mira, a onda molim tehničku službu da možda resetira ovu napravu. Pokušajmo sada, ali nećemo milijun puta pokušavati, ako ne ide, ja molim tehničku službu Sabora da dođe gore na galeriju."

A još dok je sve radilo potvrđen je povratak bivše sisačko moslovačke županice Marine Lovrić Merzel u saborske klupe, te je prihvaćeno i godišnje izvješće Vlade koje je ovog tjedna podnio premijer Milanović.

Iako su klubovi vladajuće koalicije uz potporu nacionalnih manjina Saboru uputili zaključak kako se podržavaju mjere koje je iznio premijer, oporba se nije mogla sjetiti nijedne. "On je govorio o 2023. godini, da će se tada dogoditi neke važne stvari. Sve je to više popis želja nego stvarnih rezultata i mogućnosti ove vlade, zato smo bili protiv."

Žestoko se HDZ protivio i uvođenju izmjena Zakona o izboru predsjednika po hitnom postupku.

Poručili su da se on ne može mijenjati uoči izbora, te su naglasili kako se iza svega krije strah SDP-a što je odbacio Igor Dragovan. "Nema nikave panike. Duboko sam uvjeren da predsjednik Josipović ima veliku prednost, da će tu prednost pokazati na izborima."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.