Politika

Dvojezične ploče

Josipović pozdravio prijedlog inicijative "Grad, to smo i mi" oko dvojezičnosti u Vukovaru

Josipović pozdravio prijedlog inicijative

Predsjednik Republike Ivo Josipović u subotu je u Vukovaru, kao konstruktivnu inicijativu koji vodi rješenju problema oko primjene dvojezičnosti, pozdravio građansku inicijativu "Grad, to smo i mi"

Predsjednik Republike Ivo Josipović u subotu je u Vukovaru, kao konstruktivnu inicijativu koji vodi rješenju problema oko primjene dvojezičnosti, pozdravio prijedlog građanske inicijative "Grad, to smo i mi" da se na državne urede i institucije u Vukovaru postavi ploča s hrvatskim jezikom i latiničnim pismom te ploča s nazivima ureda i institucija na njemačkom, mađarskom, ukrajinskom, rusinskom i srpskom jeziku i psimu.

 

"Ljudi su mi se žalili da je problem tabli postalo nešto što je teret i njima kao građanima i kao poslovnim ljudima i ljudima općenito. Oni su svi Vukovarci i žele živjeti jedan miran život u kojem nema prepucavanja na međunacionalnoj razini. Žele živjeti život u kojem se može normalo raditi i ne prebrojavati tko je koje nacije", poručio je Josipović.

Po riječima predsjednika Građanske inicijative "Grad, to smo i mi" Damira Madune, rješavanju postojeće krize u Vukovaru može doprinijeti jedino dijalog. "Bez dijaloga nema ni dogovora ni rješenja. Neki koji rade na rješenju ovoga problema već dvije godine, rade sve da do rješenja ne dođe", kazao je Maduna i pozvao građane Vukovara da podrže inicijativu.

Dodao je i kako očekuje da 18.studenoga, kada se bude obilježavao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, svi oni koji dođu toga dana u Vukovar dođu u miru te se dostojanstveno poklone žrtvama Vukovara.

Građanska inicijativa "Grad, to smo i mi" predlaže da se s desne strane državnih ureda i institucija u Vukovaru postavi ploča s nazivom ureda i institucije na hrvatskom jeziku i pismu, a s lijeve ploča na njemačkom, mađarskom, ukrajinskom, rusinskom i srpskom i to abecednim redom. To bi rješenje, predlažu, bilo tek privremeno dok se ne iznađe konačno rješenje oko primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Vukovaru kada je riječ o uporabi manjinskog jezika i pisma.

Tijekom boravka u Vukovaru, predsjednik Josipović položio je tijekom vijenac kod spomen obilježja na mjestu pogibije ratnog zapovjednika obrane Trpinjske ceste, general bojnika Blage Zadre u Kupskoj ulici u gradskoj četvrti Borovu naselju, te spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i mjestu masovne grobnice na Ovčari.

U vukovarskom Klubu sudaca održao je predavanje na temu "Hrvatska vanjska i sigurnosna politika". Današnji posjet Vukovaru završit će susretom s članovima Zbora ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a, sudionicima V. susreta ratnih izvjestitelja HRT-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.