Politika

Financije

Lokanoj samoupravi kompenzira se gubitak prihoda

Lokanoj samoupravi kompenzira se gubitak prihoda

Gradovima i općinama povećava se i udio od prihoda na porez na promet nekretninama sa 60 na 80 posto

Izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koje je Vlada u četvrtak sa sjednice uputila u Hrvatski sabor, država bi od iduće godine županijama, gradovima i općinama kompenzirala gubitak prihoda koji će nastati zbog izmjena poreza na dohodak.

 

Gradovima i općinama tako bi se povećao udio u raspodjeli poreza na dohodak za 3,5 posto odnosno za oko 400 milijuna kuna, a županijama se taj udio povećava za 0,5 posto odnosno za oko 70 milijuna kuna, objašnjava potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Jednice lokalne i regionalne samouprave s potpomognutih područja dobivale bi, pak, kompletni prihod koji će država dobivati od poreza na kamate na štednju koji se uvodi od početka iduće godine, odnosno ukupno oko 350 milijuna kuna.

Gradovima i općinama povećava se i udio od prihoda na porez na promet nekretninama sa 60 na 80 posto.

Osnovao bi se i jedinstveni fond jedinica lokalne i regionalne samouprave za privlačenje sredstva iz EU fondova u koji će ući dio prihoda od poreza na dohodak u iznosu od 180 do 200 milijuna kuna (1,5 posto).

Njime će se financirati ono što pojedine jedinice lokalne samouprave moraju uplatiti za sufinanciranje projekata koje u većinskom dijelu financiraju EU fondovi, objašnjava Grčić.

"Na taj način se omogućava, na principu solidarnosti, da jedinice koje su brže u pripremi projekta, te projekte mogu i realizirati bez i jedne kune vlastitog novca. Dakle, vlastiti udio financiraju iz fonda, a ostatak iz EU sredstava", kazao je.

Grčić dodaje da "EU komponenta ide i do milijardu kuna" te kaže kako bi bio prezadovoljan kada bi lokalne samouprave na godišnjoj razini relizirale tih 1,2 milijardi kuna.

Izmjenama zakona gradu Zagrebu se udio u porezu na dohodak povećava sa 72,5 na 76,5 posto, a županijama sa 16 na 16,5 posto. Također, Zagrebu se stopa pripreza ograničava na 18 posto koliko sada iznosi. Prema sadašnjim zakonskim odredbama, naime, ta stopa može ići i do 30 posto.

Jedinice lokalne samouprave fleksibilnije će moći koristiti i sredstva prikupljenja od komunalne naknade.

"Do sada je to bio isključivo namjenski prihod koji se vrlo često i zloupotrebljavao, a sada se i to rješava jer se daje puna sloboda u raspolaganju tim sredstvima u smislu korištenje ne samo održavanja, već i za izgradnju potpuno nove komunalne infrastrukture", objašnjava Grčić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.