Politika

Podrška

HNS podupire prijedlog zakona o regionalnom razvoju

HNS podupire prijedlog zakona o regionalnom razvoju
Patrik Macek/PIXSELL

Osječko-baranjska županijska organizacija HNS-a izvijestila je u nedjelju da će stranka u Hrvatskom saboru poduprijeti prijedlog Zakona o regionalnom razvoju, jer drži da je tim zakonskim prijedlogom za Osječko-baranjsku županiju te Slavoniju i Baranju napravljeno više nego u posljednjih 20 godina.

 

Predsjednik županijske organizacije Stjepan Čuraj kazao je na konferenciji za novinare kako su do sada u toj Županiji 22 jedinice lokalne samouprave imale status potpomognutih područja, a ako zakon bude prihvaćen, bit će ih 37, što je povećanje za oko 70 posto.

Dodao je kako to znači da 15 novih općina i gradova mogu računati na izravne potpore iz državnoga proračuna, što bi "iznosilo dodatnih 13 milijuna sredstava", ali i da će, prema indeksu razvijenosti, tvrtke na područjima iz prve skupine, koje imaju više od pet zaposlenih na neodređeno vrijeme te obrti s dva zaposlenika na neodređeno vrijeme, biti potpuno oslobođene od plaćanja poreza na dobit.

Ćuraj je ocijenio je da s "svi oni koji su se do sada inatili, bunili, stajali na cestama, nisu ništa napravili, a imali su priliku 20 godina", a da će ovim Vladinim zakonskim prijedlogom zakonom sigurno biti više novca za europske projekte i sve ono što lokalne vlasti procijene potrebnim.

Saborski zastupnik HNS-a Ivica Mandić smatra da se tim zakonom ispravlja jedna nepravda prema Slavoniji i jedinicama lokalne samouprave koje je, kako je ustvrdio, HDZ uništavao proteklih 20-tak godina, dok se na drugoj strani opcije poput HDSSB-a "služe populističkom demagogijom".

Dodao je kako HNS želi da jedinice lokalne samouprave prema jednakim mjerilima ulaze na taj popis i izlaze iz njega, ali i da potporu koju dobiju ne usmjere na potrošnju, nego ih ulože u razvojne projekte, posebice one iz europskih fondova.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.