Politika

5000 prosvjednika

Česi na obljetnicu Baršunaste revolucije dali vlasti crvene kartone

Česi na obljetnicu Baršunaste revolucije dali vlasti crvene kartone

Česi su u ponedjeljak obilježili 25. obljetnicu pada komunizma u svojoj zemlji prosvjedom nalik na ondašnji, ali su ovaj put, umjesto da tresu ključevima, mahali crvenim kartonima u znak upozorenja nepopularnim političarima.

 

U češkom glavnom gradu okupilo se više od 5000 prosvjednika kako bi nogometnim znakovljem poslali poruku predsjedniku države Milošu Zemanu, kojeg optužuju za pretjerano zbližavanje s Rusijom, silom koja je upravljala češkom sudbinom od 1948. do 1989. Mnogi su prosvjednici nosili transparente - "Dolje Zeman" i "Ne želimo biti ruska kolonija".

Zeman se stalno buni protiv sankcija Rusiji koje je odredila EU zbog njezinog sudjelovanja u događajima u Ukrajini, a članice punk skupine Pussy Riot, koje su završile u zatvoru zbog kritiziranja ruskog predsjednika Vladimira Putina, nazvao je huligankama koje nisu smjele dobiti status političkih zatvorenica.

No u Pragu i u drugim češkim gradovima bilo je i drugačijih skupova na kojima su se palile svijeće u spomen na događaje od prije točno 25 godina, kad je policija silom prekinula studentski prosvjed, što je bio začetak Baršunaste revolucije u kojoj su s vlasti svrgnuti komunisti te je na čelo države došao Vaclav Havel.

"Ovo je ključni datum u mojem životu. Tad sam imao 15 godina i zahvaljujući stjecanju slobode u tako mladoj dobi, odrastao sam kao slobodan čovjek", rekao je na televiziji jedan od organizatora prosvjeda Martin Prikryl. "Danas svojem predsjedniku mogu reći da se ne slažem s njim. Prije 25 godina, zbog toga bih bio dobio policijskom palicom po leđima".

Svjetina je ipak pljeskom i uzvicima podrške pozdravila predsjednike Njemačke Joachima Gaucka, Poljske Bronislawa Komorowskog, Mađarske Janosa Adera i Slovačke Andreja Kišku, koji su se priodružili Zemanu na svečanosti.

Predsjednika Gaucka pogodilo je jaje namijenjeno Zemanu, ali nije bilo težih posljedica, rekao je Zemanov glasnogovornik.

Prije proslave u Pragu, obljetnica početka Baršunaste revolucije obilježena je i u Bratislavi, kod Slavoluka slobode, kad su isti predsjednici, osim Zemana, položili vijence na taj spomenik žrtvama komunizma. Zeman i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko bili su u Slovačkoj, ali su otišli prije svečanosti u glavnom slovačkom gradu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.