Politika

SNSD

Dodik dao premijerski mandat Cvijanović, raste afera s kupovinom oporbenjaka

Dodik dao premijerski mandat Cvijanović, raste afera s kupovinom oporbenjaka

Najavila je kako će njena nova vlada raditi na jačanju RS te na oporavku gospodarstva

Predsjednik Republike Srspke Milorad Dodik u nedjelju je povjerio mandat za sastav nove entitetske vlade svojoj najbližoj suradnici Željki Cvijanović koja je i do sada obnašala tu tužnost unatoč aferi s navodnom kupovinom dvojice oporbenjaka koji su Dodiku osigurali parlamentarnu većinu.

"Za njenu kandidaturu postoji puna suglasnost nove skupštinske većine", izjavio je Dodik na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci.

Ustvrdio je kako o tom prijedlogu postoji punu jedinstvo u njegovoj stranci te da nema nikakvih prijepora oko kandidature Cvijanović.

Dodik je podsjetio kako njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima potporu 44 od 83 zastupnika u entitetskom parlamentu.

Ta tijesna većina prošlog je tjedna izglasala Nedeljka Čubrilovića iz Demokratskog narodnog saveza (DNS), koalicijskog partnera SNSD-a za novog predsjednika parlamenta, no ona trenutačno ovisi o dva zastupnika koji su u izabrani na listama oporbe a iznenada su odlučili promijeniti stranu i prikloniti se Dodikovu stranačkom bloku.

"Znam što su potrebe društva, što su naše prednosti i nedostaci", kazala je Cvijanović podsjećajući kako je i proteklih godinu i pol provela na ovoj dužnosti.

Najavila je kako će njena nova vlada raditi na jačanju RS te na oporavku gospodarstva.

"Spremna sam već u narednih nekoliko dana otići u skupštinu i tamo zatražiti potporu za novu vladu", kazala je Cvijanović nagovijestivši kako će predložiti nove ministre znatno prije isteka zakonskog roka od 40 dana.

Cvijanović je na proteklim izborima bila kandidatkinja SNSD-a za člana Predsjedništva BiH no u toj ju je utrci porazio Mladen Ivanić kao kandidat ujedinjene oporbe.

Naknadno je spominjana kao Dodikova kandidatkinja za novu ministricu vanjskih poslova BiH no i taj je plan propao nakon što je postalo izvjesno da ključne bošnjačke stranke ne žele SNSD kao partnera u vlasti na državnoj razini.

Cvijanović je nakon izbora postala važnom medijskom temom nakon što su objavljene snimke telefonskih razgovora u kojima ona s neidentificiranom osobom razgovara o "kupnji" dvojice zastupnika oporbe u entitetskom parlamentu kako bi se osigurala potrebna vladajuća većina na entitetskoj razini.

Nazivajući "papcima" dvojicu zastupnika iz malene stranke Napredna Srpska koji su se kolebali oko toga hoće li podržati SNSD ili ne, Cvijanović je u razgovoru izvijestila sugovornicu kako su umjesto njih već "kupljena" druga dva zastupnika.

Na prošlotjednoj konstituirajućoj sjednici entitetskog parlamenta potvrdilo se kako su baš dva zastupnika oporbe prišla novoj vladajućoj većini i to bez ikakvog posebnog objašnjenja.

Predstavnici svih oporbenih stranaka zatražili su od policije i pravosuđa da utvrde što se točno dogodilo u "aferi papak", kako su je nazvali, tvrdeći kako sve upućuje na jasan slučaj političke korupcije.

Cvijanović i Dodik u nedelju su ipak tvrdili kako nije bilo u pitanju ništa protuzakonito.

"Znam da je taj predmet u posebnom tužiteljstvu a ja sam kao građanin spremna odgovoriti na svako pitanje vezano za taj predmet", kazala je Cvijanović odgovarajući na pitanja novinara.

Dodik je, kao i obično, bio znatno oštriji.

"Pošto nisu imali ništa prigovoriti iskonstruirali su tu aferu i laž. Istraga nije problem no istina je jedna jedina: osim uobičajenih razgovora sa zastupnicima pa i onih iz oporbe nikakvih drugih aranžmana nije bilo s njima pa ni onih novčanih", kazao je Dodik.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.