Politika

Predsjednički kandidati

Grabar-Kitarović vjeruje da je Josipović za politiku čistih računa u kampanji

Grabar-Kitarović vjeruje da je Josipović za politiku čistih računa u kampanji

Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak popodne u Karlovcu kako vjeruje da predsjedniku Josipoviću odgovara politika čistih računa te da zato mora dati jasne podatke koliko je novca potrošeno na putovanja i koristi li se za kampanju državnim novcem, zrakoplovima, helikopterima i automobilima.

Kako je rekla Grabar-Kitarović, čudi se što su je novinari tek danas pitali za mišljenje o troškovima koje pravi predsjednički kandidat Ivo Josipović obilazeći Hrvatsku kao predsjednik države.

"Potrebno je dati vrlo jasne podatke koliko je novca potrošeno na putovanja i koriste li se državna sredstva, zrakoplovi, helikopteri i automobili za kampanju, a činjenica je da ljudi koji rade u njegovu stožeru primaju plaću od RH za posao koji bi trebali raditi kao savjetnici", rekla je Grabar-Kitarović.

"Koliko čujem, stožer se i sastaje u Uredu predsjednika. Ima puno pitanja na koja bi predsjednik Republike trebao odgovoriti", dodala je.

Na pitanje hoće li ga na sučeljavanju zbog toga prozvati, odgovorila je da bi ga za to trebale prozvati odgovorne službe i nevladine udruge koje prate transparentnost izbora, a ona će u kampanji ponajprije predstavljati svoj politički program.

"Gospodin Josipović je moj politički suparnik, međutim moj protivnik je ovo teško gospodarstvo i socijalno stanje i predstavit ću svoj program, pozitivan program za bolju Hrvatsku", dodala je. Istaknula je kako je veseli iznimno topao doček Karlovčana i da s njima dijeli zabrinutost za egzistencijalna pitanja, zbog čega je posjetila socijalnu samoposlugu koja djeluje u sklopu Crvenog križa te donirala razne potrepštine.

Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je danas i Muzej Domovinskog rata u osnutku na Turnjum, družila se s građanim na tržnici.

U vezi s izložbom oružja u Vojnome muzeju u Beogradu, na kojoj je navodno izloženo oružje hrvatskih branitelja oduzeto u agresiji na Hrvatsku, rekla je kako se "ne slaže se ni sa čime što uznemirava ljude i podiže strasti, a oni koji to rade moraju biti svjesni što rade".

"Kada govorimo o odnosima između Hrvatske i Srbije, moramo biti vrlo pažljivi, da se ne radi ništa što bi moglo potaknuti negativno raspoloženje s jedne i druge strane. Definitivno sam za dobre dobrosusjedske odnose, ali i za politiku čistih računa. Ono što me zabrinulo posljednjih dana su Šešeljevi istupi, koji opet govori o 'velikoj Srbiji' a da se nitko od beogradskih vlasti nije stvarno i žestoko ogradio od takvih izjava. Tako se ne grade dobrosusjedski odnosi", ocijenila je Grabar-Kitarović.

Dodala je da će, kad bude predsjednica Hrvatske, "od prvoga dana raditi na razvijanju odnosa prijateljstva između Hrvatske i Srbije, da će raditi na rješavanju otvorenih pitanja na civiliziran način na temelju povelje UN-a, ne pometanjem problema pod tepih, nego stvarnim radom na unaprjeđenju odnosa sa susjedima na prostoru jugoistočne Europe".

Po izjavi glasnogovornika Mladena Pavića, kandidatkinja Grabar-Kitarović u predkampanji ima potporu sedam stranaka. Uz njezin HDZ, tu su još HSS, HSLS, HSP dr. Ante Starčevića, Zagorska demokratska stranka, Hrast, BUZ i Hrvatska demokršćanska stranka iz Splita, a danas je i Ante Đapić odustao od kandidature te podupro Kolindu Grabar-Kitarović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.