Politika

Ministar obrane Ante Kotromanović i suradnici

Izvješće MORH-a o izvršenju Plana nabave za 2014. i Plan za 2015.

Izvješće MORH-a o izvršenju Plana nabave za 2014. i Plan za 2015.

Ministar obrane Ante Kotromanović i suradnici održali su danas u Ministarstvu obrane radni sastanak sa članovima Odbora za obranu Hrvatskog sabora te Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora.

Na sastanku je prezentirano Izvješće o realizaciji Plana nabave MORH-a za 2014. godinu te Plan nabave MORH-a za 2015. godinu.

Ministar obrane Ante Kotromanović izrazio je zadovoljstvo realizacijom Plana nabave MORH-a za 2014. godinu naglasivši da je ovo treća godina za redom da MORH javno prezentira Plan nabave.

Kotromanović je dodao kako bi bili što uspješniji ove godine, MORH je donio metodologiju upravljanja razvojnim projektima, te je osnovan Odbor za nadzor, kontrolu i odlučivanje koji raspravlja o svakom pojedinom projektu.

Također, ministar je izvijestio kako je u 2014. godini proračun prvotno iznosio 4.520.469.671,00 kuna, a rebalansom je smanjen na 4.265.802.080,00 kuna. Dodao je kako se proračun za 2015. godinu neće mijenjati u odnosu na 2014. godinu, te kako će dio sredstava biti osiguran i od prodaje viškova naoružanja te nekretnina. Ta sredstva će se koristiti za poboljšanje uvjeta života i rada, i za opremanje i modernizaciju OS RH.

Spomenuo je i ovogodišnje značajne projekte u sve tri grane OS RH kao što su: nabava obalnog ophodnog broda za Obalnu stražu, remont helikoptera i aviona, nabava zrakoplova Air Tractor A802 Fire Boss (dvosjed namijenjen za obuku), predaja na uporabu borbenih oklopnih vozila, nabava haubica PzH 2000 i donacija vozila iz SAD-a i SR Njemačke, te obnova postojeće infrastrukture, nabava borbene opreme, odjeće i obuće za pripadnike OS RH.

Među značajnim novim ovogodišnjim projektima, načelnik Samostalnog sektora za javnu nabavu MORH-a Branko Pribolšan je spomenuo nabavu protupožarnog aviona Air tractora, jurišne puške, haubica PzH 2000, borbene opreme i odora, streljiva i komunikacijske opreme, te remont helikoptera i izgradnju infrastrukture, kao i postupke nabave koji se u ovoj godini nastavljaju iz prethodnih godina poput izgradnje smještajnih objekata u Petrinji i skladišnih objekata u Doljanima, rekonstrukcije objekata na HVU, izgradnje obalnog ophodnog broda, remont aviona i helikoptera, te raketne topovnjače "Kralj P. Krešimir IV", revizije tenka i vozila iz donacije SAD-a.

Osvrnuvši se na 2014. godinu, Pribolšan je naveo i predmete javne nabave koji su provedeni po članku 10. Zakona o javnoj nabavi s hrvatskim tvrtkama ZTC (dijelovi i materijal za održavanje helikoptera Mi8-MTV/Mi171Sh, održavanje zrakoplovne tehnike i remont helikoptera), Pleter usluge (usluge prehrane, smještaja i čišćenja) i Agencija Alan (međunarodne usluge vezano za NVO, usluge nabave rabljenih vozila iz SAD-a i SRNJ), te klasificirane predmete javne nabave koji su provedeni po članku 11. Zakona o javnoj nabavi poput komunikacijske i mrežne opreme.

Za 2015. godinu, prema projekcijama proračuna MORH-a, koji iznosi 4.272.934.500,00 kuna, za nabavu sredstava za materijalno zbrinjavanje predviđeno je 1.263.500.000,00 kuna. Od navedenog iznosa, najveći dio, 50% odnosi se na kategorije po Zakonu o javnoj nabavi i Uredbi o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti, te objavu u Oglasniku javne objave i Narodnim novinama, 20,75% odnosi se na rezervirana sredstva za višegodišnje ugovore, 13,6% su predmeti javne nabave po članku 10. Zakona o javnoj nabavi, 9,62% su predmeti središnje javne nabave i preostalih 5,64% odnosi se na predmete javne nabave po članku 11. Zakona o javnoj nabavi. U 2015. godini planira se provesti preko 900 postupaka javne nabave.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.