Politika

Bernardić upozorio na veliki problem divljih odlagališta otpada u Zagrebu

Bernardić upozorio na veliki problem divljih odlagališta otpada u Zagrebu

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić upozorio je u petak da u Zagrebu ima preko 400 divljih odlagališta glomaznog otpada te da njihov broj raste svaki dan, pozvavši gradsku upravu da riješi taj problem.

Bernardić je na konferenciji za novinare istaknuo kako Zagrepčane ne zanima tko je kriv za divlja odlagališta te prebacivanje odgovornosti, jer plaćaju Čistoću, porez i prirez na dohodak i sve gradske komunalije te zaslužuju da imaju riješeno pitanje otpada u gradu, odnosno nemaju divlji deponij možda sutra već pored svoje kuće ili zgrade. "Dok mi ovdje razgovaramo vjerojatno je negdje u Zagrebu nastalo novo odlagalište", rekao je.

Novinarima je pokazao razglednicu na kojoj se vidi kako izgledaju neka od najkritičnijih divljih odlagališta, te podsjetio da je SDP temu neriješavanja pitanja divljih odlagališta glomaznog otpada otvorio na prošlim sjednicama Gradske skupštine s namjerom da se problem riješi, ali da moraju reagirati jer ne vide nikakav pomak.

Neki dan se, kaže, šokirao kada je pored tržnice u Utrinama vidio novo divlje odlagalište.

Bernardić je najavio de će sljedeći tjedan kao predsjednik Odbora za kontrolu Gradske skupštine sazvati sjednicu tog Odbora na temu gospodarenja otpadom u Zagrebu, s posebnim naglaskom na problem koji je sve prisutniji - divlja odlagališta.

"Tko zaista voli Zagreb, voli Zagreb odnosom prema okolišu, odnosom prema djeci... Ne želimo da zagrebačka odlagališta svima onima koji dolaze u Zagreb šalju takvu sliku u svijet", rekao je. Istaknuo je kako je zbog više od 400 odlagališta koja se u ovom trenutku nalaze u Zagrebu nažalost "bijeli Zagreb sve manje bijel, ali je prepun bijele tehnike".

Napomenuo je da je SDP na Gradskoj skupštini predlagao rješenja za sustav gospodarenja otpadom koja sadrže odgovoran odnos prema primarnoj selekciji, a to znači postavljanje kontejnera za razvrstavanje otpada praktički na svakom kućnom pragu, jer samo to može smanjiti količinu otpada i potaknuti svijest o odgovornom gospodarenju otpadom.

"Zagreb danas mora ići u ona rješenja o kojima Europa danas razgovara, a ne u ona koja su bila aktualna prije 43 godine kada se upravo otvorila bečka spalionica", poručio je.

Citirao je papu Ivana Pavla II koji je rekao da je ekološka kriza prije svega kriza morala te dodao da se to sve više pokazuje - ekološka kriza je kriza morala i to je tako 365 dana u godini, to se ne mijenja.

Na pitanje novinara misli li da je za problem glomaznog otpada krivo i Ministarstvo zaštite okoliša, jer je lani zabranilo Gradu odvoz glomaznog otpada na odlagalište Jakuševec, Bernardić je rekao da ga ne zanima tko je kriv, već da se problem riješi.

U tom smislu gradsku upravu je pozvao da bude odgovorna i riješi problem s kim god ga trebaju riješiti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.