Politika

U intervjuu

Izetbegović: Nova vlast u veljači, Dodik neće biti u prilici blokirati reforme

Izetbegović: Nova vlast u veljači, Dodik neće biti u prilici blokirati reforme

Bosna i Hercegovina bi novo Vijeće ministara trebala dobiti početkom veljače a Milorad Dodik neće biti u prilici blokirati reformske procese iako time već prijeti, ocijenio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu kojega je u utorak objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

 

"Realno je očekivati da Predsjednštvo Bosne i Hercegovine donese odluku o imenovanju predsjedatelja Vijeća ministara BiH početkom siječnja a da proces imenovanja Vijeća ministara dovršimo početkom veljače", kazao je Izetbegović.

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) prošlog je tjedna donijelo odluku da Predsjedništvu BiH za mandatara predloži Denisa Zvizdića a Izetbegović je ustvrdio kako je riječ o sposobnoj osobi koja je u stanju odgovoriti brojnim izazovima.

"Uvjeren sam da će Zvizdić veoma uspješno raditi i uraditi zahtjevan posao koji je pred njim, postići dobru atmosferu unutar budućeg Vijeća ministara i naći rješenja koja će zemlju pokrenuti iz reformskog i ekonomskog zastoja", ocijenio je Izetbegović.

Ocijenio je kako nova vlast u BiH ima realne izglede pokrenuti nužne reforme jer u njoj neće biti izravnog utjecaja aktualnog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika čiji je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na državnoj razini u oporbi.

"Dodik je kočio i blokirao napredak u BiH u mnogim segmentima i nanio ogromnu štetu i državi a time i entitetu RS", kazao je Izetbegović dodajući kako ne vjeruje da će sadašnji Dodikovi koalicijski partneri na razini RS dopustiti da on koristi utjecaj u Domu naroda državnog parlamenta kako bi spriječio usvajanje zakona.

Dodikov SNSD u klubu Srba u Domu naroda ima tri od pet zastupnika koji primjerice nedolaskom na sjednice mogu blokirati usvajanje zakona no Izetbegović smatra kako se to ipak neće dogoditi jer bi onda svi trpjeli posljedice.

"Entiteti ne mogu funkcionirati bez države BiH i Dodik to zna", kazao je Izetbegović dodajući kako vjeruje da će i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji ne krije dobre odnose s Dodikom to iskoristiti kako bi se ubrzala provedba reformi i uklonile moguće blokade.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.