Politika

Razgovori na najvišoj razini

Južnokorejski premijer želi trajni mir na poluotoku

Južnokorejski premijer želi trajni mir na poluotoku

Južnokorejski premijer Chung Hong Won najavio je u petak da će njegova vlada u 2015. godini poduzimati korake ka zatopljavanju odnosa sa Sjevernom Korejom i uspostavljanju trajnog mira, objavila je južnokorejska agencija Yonhap, a prenosi njemačka agencija DPA.

 

U svom novogodišnjem obraćanju naciji, južnokorejski premijer Chung Hong Won slijedio je primjer sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una i njegove neočekivano optimistične najave mogućeg međukorejskog sastanka najviših državnih dužnosnika, te najavio proaktivne poteze svoje vlade u smirivanju napete situacije na Korejskom poluotoku.

"Vlada će povući poteze kako bi se riješili napetosti i atmosfere sukoba te otvorili vrata međukorejskom dijalogu i zajedničkom napretku", prema pisanju agencije Yonhap izjavio je južnokorejski premijer.

Yonhap prenosi da je u četvrtak sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u svom novogodišnjem govoru rekao da "ovisno o okolnostima i stvorenom raspoloženju, ne vidi razlog zašto se ne bi održali razgovori na najvišoj razini" među državama, a na te je riječi južnokorejski premijer odgovorio vrlo optimističnim istupom.

"Ove godine Južna Koreja mora uspostaviti trajni mir na Korejskom poluotoku i učiniti još jedan korak prema ujedinjenju", izjavio je Chung.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.