Politika

GONG: izborni dan u znaku žalbi na rad biračkih odbora i uznemiravanja građana

GONG: izborni dan u znaku žalbi na rad biračkih odbora i uznemiravanja građana

Najviše dojava građana iz Hrvatske stiglo je zbog kršenja izborne šutnje, pozivanjem na glasanje za ili protiv konkretnih kandidata na samim biračkim mjestima, u javnim prostorima i putem privatnih komunikacijskih kanala, poput e-mailova, telefonskih poziva i sms-ova na privatne, ali i službene brojeve telefona, priopćio je u nedjelju GONG.

Kao agitatori izdvojili su se svećenici koji su pozivali na glasovanje protiv agnostika ili za Kolindu Grabar Kitarović, te načelnici nekih općina, navodi GONG.

Građanska prava birača prekršena su i neodazivanjem biračkih odbora na pozive teško pokretnih ili nepokretnih građana, kojima nije omogućeno glasanje u vlastitom domu, pri čemu se istaknuo birački odbor u Kutini (BM 13) koji nije osigurao otvaranje rampe za osobe koje se kreću pomoću kolica.

Žalbe građana odnosile su i na tri dojave da je omogućeno glasovanje u ime članova obitelji. Nadležna izborna povjerenstva u razgovoru s članovima biračkog odbora utvrdila su da nepravilnosti nije bilo.

GONG očekuje da će izvan Hrvatske glasovanje potrajati i nakon 19 sati zbog gužve na biračkim mjestima, posebno u BiH, preciznije na njih 10 u Mostaru. Svoj glasi mogu dati svi birači koji se do 19 sati nađu na biračkom mjestu, iako se nisu registrirali nego su danas zatražili potvrde za glasanje.

S obzirom na dojave o organiziranom prijevozu birača, odgovornost je na Državnom izbornom povjerenstvu da u suradnji s nadležnim institucijama istraži sumnju o netransparentnom financiranju izbornih kampanja. HDZ je najavio da će financirati takve aktivnosti, od čega se naknadno ogradio.

GONG također ocjenjuje da se osjetila slaba informiranost birača o rokovima i načinu registracije za glasovanje izvan mjesta prebivališta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.