Politika

Posljednja šansa za mir

Picula: Zajednički cilj EU i SAD-a treba biti daljnje podizanje troškova za ruski rat protiv Ukrajine

Picula: Zajednički cilj EU i SAD-a treba biti daljnje podizanje troškova za ruski rat protiv Ukrajine

Podupirem stajalište da mi u Europi moramo braniti načelo teritorijalne cjelovitosti kao preduvjet održanja poretka mira i suradnje među državama. Ali kako obraniti to načelo kada ga neposredno ugrožava ratna agresija i apetit za tuđim teritorijem?!", upozorio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula u svom govoru, tijekom rasprave o situaciji u Ukrajini na večerašnjem plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.

 

„S jedne strane američka administracija tvrdi da bi odluka o pružanju vojne pomoći Ukrajini mogla spriječiti daljnje ruske upade u ukrajinski teritorij, a s druge dobar dio europske politike odlučno odbacuje naoružavanje Ukrajine kao sredstvo za okončanje sukoba", dodao je Picula.

Dok se šalju toplo-hladne poruke s dviju strana zadnje informacije svjedoče o novim žrtvama, među civilima i vojnicima, tijekom granatiranja vojnih stožera u Ukrajini u posljednja 24 sata.

Picula je u svom govoru pozvao da „zajednički cilj SAD-a i EU treba biti daljnje podizanje troškova za ruski rat protiv Ukrajine, s time da se u budućem nametanju novih ili povlačenju sadašnjih sankcija održi zajednički nastup".

Uoči „posljednje šanse za mir" kako mnogi nazivaju sutrašnji sastanak u Minsku, Picula je podsjetio da je prije godinu dana Ukrajina predsjedala OESS-om, a sada je zahvaćena sukobom sa stalnom članicom Vijeća sigurnosti UN-a, s mogućim dalekosežnim  posljedicama za cijeli svijet.

„To samo dokazuje da je globalni sustav sigurnosti iz 1944. zreo za potpunu reformu ili barem za onu kao iz 1975. godine".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.