Politika

Motrenje situacije

Porošenko će se tijekom dana čuti s Merkel, Hollandeom i Obamom

Porošenko će se tijekom dana čuti s Merkel, Hollandeom i Obamom

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je da će u subotu telefonom razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, a potom i s američkim predsjednikom Barackom Obamom kako bi razmotrili situaciju na istoku zemlje prije stupanja na snagu dogovorenog primirja.

Porošenko će s čelnicima Njemačke i Francuske razgovarati u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu (CET), a s Obamom u 18 sati.

U međuvremenu je ukrajinska vojska priopćila da na istoku zemlje ne jenjava ofenziva proruskih pobunjenika, koji pokušavaju zauzeti što više teritorija prije nego što na snagu stupi primirje u ponoć (23 sata CET).

Sporazum o primirju predviđa uspostavu tampon zone i povlačenje teškog naoružanja, odgovornog za smrt više od 5.000 ljudi u sukobu koji je izbio prije gotovo godinu dana.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Lisenko izjavio je u subotu na brifingu u Kijevu da je sedam ukrajinskih vojnika ubijeno, a 23 ranjeno u borbama u posljednja 24 sata.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.