Politika

Pogoršanje stanja na terenu

Italija: Istječe vrijeme za rješenje u Libiji

Italija: Istječe vrijeme za rješenje u Libiji

Istječe vrijeme za pronalaženje rješenja za Libiju s obzirom na "očitu" opasnost od spajanja Islamske države i drugih lokalnih paravojnih snaga, izjavio je u srijedu talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni.

"Pogoršanje stanja na terenu zahtijeva promjenu ritma međunarodne zajednice prije nego što bude prekasno", kazao je ministar pred talijanskim zastupnicima.

"Vrijeme nije beskonačno" i rokovi za političko rješenje mogli bi biti prekoračeni, rekao je ministar, pozivajući međunarodnu zajednicu da udvostruči napore.

Vrijeme je tim ograničenije, objasnio je Gentiloni, što u Libiji postoje "očite" opasnosti od spajanja IS-a i lokalnih milicija.

"Nasuprot smo zemlje golemog teritorija i slabih institucija, što može imati teške posljedice ne samo po nas nego i po stabilnost i kontinuitet tranzicijskih postupaka u susjednim afričkim državama", objasnio je ministar.

"Jedino rješenje libijske krize je političko rješenje", kazao je on, ustvrdivši da Italija ne želi ni "avanture, a još manje križarske ratove".

Italija se nada da će sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, predviđen za srijedu u New Yorku, potaknuti svijest o potrebi za "udvostručavanjem napora u cilju ostvarenja političkog dijaloga" u Libiji.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.