Politika

SAD

Obama kritizira Ferguson dok grad pokušava riješiti rasni problem

Obama kritizira Ferguson dok grad pokušava riješiti rasni problem

Američki predsjednik Barack Obama osudio je u petak grad Ferguson za "surove i uvredljive" akcije protvi Afroamerikanaca koje su navedene i u izvješću američkog ministarstva pravosuđa koje optužuje policiju i sudske dužnosnike za rasnu pristranost u primjeni zakona.

 

Predsjednik se nadovezao na izjave američkog državnog odvjetnika Erica Holdera koji je u petak kazao da razmišlja o mogućnosti da se raspusti cijeli gradski policijski ured.

"Spremni smo iskoristiti ovlasti koje imamo... kako bismo osigurali da se stanje tamo promijeni", rekao je Holder. "To znači - od suradnje s njima do postavljanja potpuno nove strukture".

Gradonačelnik Fergusona James Knowles rekao je da trojica gradskih dužnosnika "koji su pokazali užasnu rasnu pristranost" nisu više zaposlena u gradskoj upravi te dodao da dužnosnici Fergusona nastavljaju s drugim reformama kako bi uspjeli postići dogovor s ministarstvom pravosuđa.

Ministarstvo je u srijedu optužilo grad Ferguson zbog rasne pristranosti u primjeni zakona. U izvješću je navedeno da su tamnoputi građani nesrazmjerno u odnosu na bijelce na meti pretjerane policijske sile, neutemeljenih kontrola u prometu i kazni za sitne prekršaje.

Savezna istraga pokrenuta je nakon što je bijeli policajac Darren Wilson ubio u kolovozu prošle godine u Fergusonu, većinski crnom predgrađu St Louisa, nenaoružanog crnog tinejdžera Michaela Browna (18). Ubojstvo je izazvalo prosvjede širom zemlje protiv policijske brutalnosti i rasnih predrasuda.

Ministarstvo pravosuđa zaključilo je da nema pravnog temelja za gonjenje Wilsona ali je utvrdilo da u gradu postoje rasni problemi.

Mogli smo vidjeti da je policijski ured u Fergusonu zajedno s lokalnim dužnosnicima sustavno u tom gradu djelovao protiv Afroamerikanaca koji su "zaustavljani, zlostavljani, kažnjavani", rekao je Obama na susretu u Južnoj Karolini.

Grad i ministarstvo pravosuđa pokušavaju dogovoriti reforme kojima bi se riješili problemi, a Knowles je dodao da je grad angažirao savjetnika koji treba raditi s policijom.

Dodao je da će se gradski čelnici sastati s dužnosnicima ministarstva kroz dva tjedna kako bi se razmotrila reformska strategija i pokušao postići dogovor.

"Nadamo se da će ti pregovori dovesti do rješenja koje će biti na obostrano zadovoljstvo", kazao je.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.