Politika

Nova TV - anketa

Crobarometar opet pokazuje pad SDP-a

Crobarometar opet pokazuje pad SDP-a

HDZ je, prema istraživanju provedenom u travnju, uvjerljivo prvi s 31,2 posto potpore

Nova TV večeras je objavila novo redovito istraživanje Crobarometra koje opet pokazuje pad SDP-a!  Istraživanje Crobarometar je od 1. do 15.travnja proveo Ipsos puls na 964 ispitanika.

HDZ je, prema istraživanju provedenom u travnju, uvjerljivo prvi s 31,2 posto potpore, a SDP je dobio samo 18,8 posto potpore ispitanika.

 

U mjesecu ožujku stranka Tomislava Karamarka imala je potporu od 30, a SDP od 23 posto ispitanika, bili su to najboji rezultati u posljednjih godinu dana. No, ovaj mjesec HDZ je opet ostvario rast, dok je SDP pao za više do 4 posto! 

Te dvije stranke već šest mjeseci imaju sličan an ritam - HDZ malo po malo povećava prednost, a popularnost SDP-a ide gore-dolje. HDZ-ov bazen glasova, s obzirom na statističku pogrešku, u rasponu je od 27,8 do 34,6 posto, dok je SDP-ov od 15,9 do 21,7 posto.

MOST već  ima 4,2 posto!

Živi zid je u travnju na 13,9 posto. OraH je na 7,7 posto, i od studenog je ova stranka u padu.

MOST nezavisnih lista već na prvom istraživanju živa potporu od 4,2 posto ispitanika.  Slučajno ili ne, upravo je 4 posto pao SDP, no ta dva trenda ne mogu se povezati. Milan Bandić 365 stranka ima potporu od 3 posto. I oni svi sami mogu ostvariti mandate.

Stranke od jedan i ispod jedan posto

BUZ ima 1,9, HSU 1,6 posto, a Hrvatska Zora je na 1,4 posto. Slijedi HNS s 1,3 posto, Laburisti su na 1,1 posto, dok je IDS na 1 posto. Zatim slijedi niz stranaka koje imaju potporu manju od 1 posto, ali većina je već sklopila saveze i imat e zastupnike. HSS je, kao i HSP, na 0,8 posto, HDSSB je na 0,7 posto, dok Reformisti imaju 0,6 posto, kao i Radni ka fronta. HSP Ante Starčevi je na 0,5 posto, HSLS na 0,4 posto, a Hrvatska građanska stranka na 0,2 posto, kao i Nacionalni forum i SDSS. Grubišićeva lista je 0,1 posto. Za drugu stranku glasalo bi 0,9 posto birača, a neodlučnih je 6,8 posto birača.

HDZ-ova koalicija uvjerljivo prva

HDZ-ova koalicija uvjerljivo je prva s 33,8 posto potpore, a Kukuriku koalicija ima potporu 22,3 posto birača. HDZ-ovoj koaliciji se, s obzirom na statističku pogrešku, "bazen glasova" prostire od 30,3 do 37,3 posto birača, dok je kod Kukuriku koalicije taj prostor od 19,2 posto do 25,4 posto bira a.

Živi zid na 15,9 posto potpore završava travanj. Orah je na 6,6 posto, a MOST na 3,7 posto potpore. Bandi eva stranka je na 2,8 posto, a ostale stranke osvajaju 7,8 posto bira a. Neodlučnih je 7,1 posto.

Pesimizam među građanima

Hrvatskom većinom vlada pesimizam, i zbog smjera kojim ide Hrvatska, ali i zbog Vladinih politika. Da Hrvatska ide u lošem smjeru, misli 72 posto građana. Da ide u dobrom smjeru misli pak 22 posto bira a. Vladine politike ne podupire 71 posto ispitanika, a podupire njih 22 posto. Iako je stanje pesimistično, činjenica je da već šesti mjesec "mršavo" raste potpora Vladinim politikama, ali i smjeru kojim ide Hrvatska.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.