Politika

Reakcije

Vladajući i oporba različito gledaju na izvješće Europske komisije

 Vladajući i oporba različito gledaju na izvješće Europske komisije

Provodimo reforme pa smo dobili zeleno svjetlo Europske komisije, ne provodite reforme pa ste dobili upute. Tako se izvješće Bruxellesa komentira ovisno gleda li se iz kuta vladajućih ili oporbe.

Premijer Zoran Milanović zadovoljan je što Komisija neće pojačano nadzirati Hrvatsku, a lider oporbe Tomislav Karamarko ima niz zamjerki... Učinili smo sve i ocjene su dobre, Vlada radi svoj posao, komentirao je Milanović zadovoljan što Europska komisija nije otvorila proceduru pojačanog makroekonomskog nadzora nad Hrvatskom.

"Lagano izlazimo iz recesije, zemlju smo zatekli u dubokoj recesiji i strukturnim problemima. Moja Vlada zemlju izvlači iz recesije uz čuvanje socijalnog mira i uvođenje pravila, što je teško", naglasio je Milanović.

Hrvatska je izbjegla nadzor, ali od Europske komisije dobila upute da dalje provodi reforme jer nije ništa provela pa uvijek dobiva istu lekciju, komentirao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

"Mene ovo jako podsjeća znate kada vam roditelj na roditeljski sastanak dođe pa sazna da imate šest-sedam, osam jedinica i onda da upute što trebate napraviti da biste prošli. Tako i naši kada dolaze iz Bruxellesa onda iz tih packi koje dobiju uvijek pretvore u svoju mini pobjedu. Uvijek smo na istom", zaključio je Tomislav Karamarko. Reakcije na izvješće Europske komisije stigle su i iz Sabora. Tužno je bilo gledati vladajuće kako glume zadovoljstvo izvješćem, poručio je HDZ-ov Ivan Šuker.

"Šest preporuka nije ništa drugo nego na jedan fin način rečeno, gospodo niste proveli strukturne reforme. Jer što reći ako vam netko kaže da u mirovinskom sustavu imate problem ranog umirovljena. Što vam je trebao nacrtati da nešto nije uredu u mirovinskom sustavu?", rekao je Ivan Šuker.

Ova Vlada provodi reforme, a samo zbog onih koji su na početku negirali krizu i dalje trpimo njezine posljedice, uzvratila je SDP-ova Dragica Zgrebec.

"I zato, mislim da je dobro da oni koji su tada vodili državu, koji nisu na vrijeme reagirali, danas prepoznaju što treba činiti, pa očekujem da ću dati podršku Vladi koja poduzima određene mjere," zaključila je Zgrabec.

Na pitanje hoće li uvesti porez na nekretnine, kako je preporučio Bruxelles, premijer Milanović se nasmijao i rekao da je to nešto o čemu će se razgovarati u idućim godinama. Za taj porez nije ni šef HDZ-a Tomislav Karamarko koji kaže da treba razlikovati one koji imaju jednu jedinu nekretninu od onih koji ih imaju tri ili četiri. Eto, ipak ima nešto u čemu se slažu. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.