Politika

''Invest HR''

Milanović: nakon tri i pol godine Hrvatska očito izlazi iz recesije

Milanović: nakon tri i pol godine Hrvatska očito izlazi iz recesije

Pod geslom ''Invest HR'' u Zagrebu se održava Vladina investicijska konferencija. Investitorima su iz redova vladajućih upućene ohrabrujuće poruke o razvojnom zaokretu Hrvatske i dalnjim prilikama za ulaganje.

Hrvatska je danas definitivno bolja destinacija za investitore nego prije nekoliko godina, pohvalili su se vladajući predvođeni premijerom Zoranom Milanovićem.

''Nakon tri i pol godine Hrvatska očito izlazi iz recesije. Ali ne onako na sitna pluća, uz kašalj, nego jednim potpuno novim, boljim pravcem. U kojem raste ne samo volumen i vrijednost industrijske proizvodnje i izvoza, nego i konkurentnost i produktivnost'', rekao je premijer.

Iako su investitori i dalje susreću s brojnim preprekama, Hrvatska je posljednjih godina značajno napredovala na Doing business ljestvici, ocijenio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. I naveo kako je u investicijskom portfelju trenutno je 380 projekata.

''U prošloj godini imamo četiri puta veće investicije, dakle izravna strana ulaganja, nego što je to bilo godinu prije. Pa čak i kad se izdvoje ta kružna ulaganja, opet je to dvostruko bolji rezultat. Znači, jasno se vidi da interes za Hrvatskom kao destinacijom stranih investitora raste'', zaključio je Grčić.

Poboljšan je i pristup investitorima, pa je on strukturiran i transparentan, rekao je ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić.

''Investitore pozorno slušamo i na osnovu onog što čujemo mijenjamo investicijsku klimu'', ističe Novinić.

Na konferenciji će biti dodijeljena priznanja najboljim projektima u industriji turizmu te najbrže izdavanje građevinske dozvole. Inače, premijer Milanović odlazeći s konferencije nije komentirao pismo šefa oporbe Tomislava Karamarka i poziv na razgovor u četiri oka, tek je prošao kraj novinara. Podršku premijeru, koji je Karamarka već ranije pozivao na javnu debatu no bez uspjeha, izrazila je ministrica Anka Mrak Taritaš. A što ona misli o pismu, je li iskreno?

''Svi znate o čemu je riječ i teško je govoriti o iskrenosti. Bilo je vremena, bilo je i poziva. I zna se gdje se razgovara, da je to Sabor. Bilo je prilike razgovarati. Prema tome, ne treba sada činiti ovo što se čini'', rekla je Mrak Taritaš.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.