Politika

Zasjedanje Sabora

Sabor u četvrtak o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Sabor u četvrtak o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Hrvatski sabor zasjedanje u četvrtak nastavlja raspravom o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2014. godinu.

Pravobraniteljica je tijekom izvještajnog razdoblja radila na 2.588 predmeta što predstavlja povećanje za 21,3 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Zadržao se trend povećanja broja pritužbi (10,6 posto), koje se i dalje glavninom odnose na spolnu diskriminaciju, a najviše tužbi podnose žene (72,6 posto).

Najviše pritužbi odnosi se na ostvarivanje socijalne sigurnosti (39,3 posto) i radnih prava (30,3 posto) što čini značajni udio od 69,6 posto, zatim na javno informiranje i medije (6,1 posto), zdravstvenu zaštitu (2,8 posto) i drugo.

Kada je riječ o oblicima diskriminacije bilo je 87,6 posto slučajeva izravne diskriminacije, tri slučaja neizravne diskriminacije (0,7 posto), dok u 11,7 posto slučajeva nije utvrđen niti jedan oblik diskriminacije.

Po osnovi diskriminacije temeljem spola bilo je 79,7 posto slučajeva, spolne orijentacije 4,6 posto, bračnog i obiteljskog statusa 3,3 posto, rodnog identiteta i izražavanja 0,5 posto.

Pravobraniteljica je uputila 570 pisanih preporuka, 115 upozorenja i 37 prijedloga, inicirala pokretanje jedne prekršajne prijave i dvije kaznene prijave, dala inicijativu za izmjenu jednog internog propisa.

Pravobraniteljica je utvrdila da se u visokom postotku od 94,83 posto slučajeva u potpunosti uvažavaju upozorenja, preporuka i prijedloga koje je uputila tijelima javne vlasti, tijelima s javnim ovlastima i drugim pravnim i fizičkim osobama postupajući po primljenim pritužbama u predmetima u kojima je utvrdila diskriminaciju u području ravnopravnosti spolova.

Najviše pritužbi je zaprimljeno u području rada i zapošljavanja (69,6 posto), najčešće žena (70,2 posto), posebice zbog spolnog uznemiravanja na radu, ugovora na određeno vrijeme, diskriminaciju temeljem majčinstva, obiteljskog statusa, nejednake plaće i sličnog.

Žene su i dalje žrtve nasilja u obitelji te kaznenih djela s elementima nasilja u obitelji s udjelom većim od 70 posto.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.