Politika

2588 predmeta

Sabor raspravlja o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Sabor raspravlja o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici sjednicu su nastavili raspravom o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2014. godinu.

 

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić je radila na 2 588 predmeta, tj njih 21 posto više nego 2013.

Najviše pritužbi bilo je zbog ostvarivanja socijalnih i radnih prava te na javno informiranje i medije. Bilo je 87 posto izravne diskriminacije.

Višnja Ljubičić upozorila je i na činjenicu da se žene žale zbog nedostupnosti pobačaja. Upravo je pravo na pobačaj izazvalo reakciju s desne strane. HDZ-ov Ante Babić podsjetio je na njene izjave o portalu udruge Vigilare te na izjave da je život koji počinje začećem religijska dogma.

"Mi ne živimo u režimu hodže i nismo ateistička zemlja. nakon službenog popisa stanovništva 2011. godine, službeno je u RH 86,7 % katolika, 4,4 % pravoslavnih vjernika i 1,7 % muslimanskih vjernika. Mislim da ste ovim komentarima povrijedili veliku većinu takvih ljudi", rekao je Babić.

Ljubičić je odgovorila da tvrdnje sa sporne stranice nisu u skladu sa zakonskim propisima.

"Ovakve činjenice koje su ovdje promaknute ne možemo naći čak niti u sadržajima vjerskih organizacija koje imaju poseban status i posebna prava koja mogu govoriti o nauku crkve i o svojim svjetonazorima, za razliku od udruga koje se ovdje predstavljaju. Na to nemaju pravo jer su registrirane kao udruge", rekla je Ljubičić. Pravobraniteljicu je podržala i predsjedncia Laburista Nansi Tireli.

"One imaju pravo djelovati u skladu sa svojim statutom ali nemaju prvao tražiti od ostatka cijelog društva da kaže da jedino ono što oni pišu na svojim stranicama, i jedino ono što oni misle, jest dobro", rekla je Tireli.O muškarcima koji pričaju o pobačajima imala je nešto za reći i SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

"Takvi tobože dušebrižnici koji se brinu za tuđu nerođenu djecu, često pobjegnu i od vlastite rođene djece", rekla je Ingrid Antičević Marinović.

HDZ-ov Duje Marasović tvrdnje da žene ne mogu postati šefice kirurgije iskoristio je kako bi napao SDSS-ovog Milorada Pupovca zbog svađe od prošlog tjedna. Marasović tvrdi da Pupovac relativizira silovanje žena u domovnskom ratu, iako to Pupovac nije nikad rekao.


"Što vi mislite poduzimati u ovoj državi protiv takvih ljudi koji relativiziraju silovanje, koji u najmanju ruku kažu, nije izrečeno, ali silovao je netko nekoga u Lori pa bi trebalo također sagledavati u tom kontekstu. Niste dovoljno o tome rekli i ne govorite o pravim stvarima nego govorite da žene ne mogu na kirurgiju, a žene na kirurgiju neće jer je to teži posao", rekao je Marasović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.