Politika

Pomirenje

Branitelji s premijerom: Ako bude dijaloga neće biti Savske

 Branitelji s premijerom: Ako bude dijaloga neće biti Savske

Sastanak predstavnika branitelja prosvjednika i premijera i njegovih ministara ide u pomirljivom tonu uz manje tenzije, prvenstveno oko toga da do današnjeg dana nije napravljen registar agresora. Premijer Zoran Milanović pojasnio je da je odlukom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana agresorska vojska abolirana u procesu pomirbe i da treba ići naprijed.

U svakom slučaju predsjednik Udruge veterana specijalne policije Josip Klemm uvodno je podsjetio koliko su puta od 2012. godine pokušali razgovarati o svojim problemima ali i premijeru poručio da je posljednje tri i pol godine uspješno vodio Vladu.

„Nismo došli tražiti materijalna prava nego po dostojanstvo. Hvala Vam na ovom sastanku, čekali smo ga 225 dana“, rekao je Klemm a 225 dana čekanja na sastanak podvukli su i ostali predstavnici branitelja prosvjednika koji su od premijera zatražili i da primi sve društvene skupine, poput radnika Imunološkog, RIZ-a, sindikalaca jer, kako je rekao Klemm „Ako budemo razgovarali, neće biti Savske“.

Predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida prve skupine Đuro Glogoški upozorio je premijera i ministre koja su, po njegovom mišljenju, prava branitelja dirana. Rekao je da su im mirovine smanjene od 2000 na ovamo između 28 i 40 posto, ali i da su nakon 17 godina donesene izmjene prema kojima 100 postotni ratni invalidi nemaju pravo na njegovatelja. Glogoški je također spomenuo i izračune mirovine koje su se razdvojile na radni i ratni staž, a ono što je posebno apostrofirao je da mnogi iz tzv. Sao Krajine primaju mirovine iz proračuna.

Grešaka je bilo, ali greške su dio birokracije, međutim te greške nisu dio dizajna, poručio je između ostalog Milanović. U nekoliko navrata dotaknuo se registra agresora jer je to riješio Tuđman u procesu pomirbe. To se ne može promijeniti, ili ćemo graditi moderno društvo, nije ga dobio Mile Mrkšić, dobili ste ga vi, dobio ga je ministar Matić.

Ministar branitelja Predrag Matić u svom je izlaganju bio prekidan najviše puta. No govoreći o pravima braniteljima ustvrdio je kako je na neki način varao svoju Vladu jer je potpisivao da je sve fiskalno ispravno, a zapravo je prava povećavao. Također je naglasio da je od 32 zakonske izmjene, njih 26 išlo u korist branitelja.

Premijer i predstavnici branitelja u nekoliko su navrata ušli u polemiku upravo zbog ministra branitelja kojeg Milanović uglavnom brani riječima - ako je propusta bilo ispravit ćemo, no zle namjere u svemu sigurno nije bilo.

Premijer je sastanak zaključio rukujući se sa svima. Nastavlja se zatvoreni sastanak bez premijera s ministrima obrane i branitelja.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.