Politika

Novi Zakon o plaćama

Ministri tvrde: novim sustavom plaća želimo nagraditi najbolje

 Ministri tvrde: novim sustavom plaća želimo nagraditi najbolje

Vlada radi na novom Zakonu o plaćama u javnim službama. Cilj je, kako u Vladi tvrde, uspostaviti sustav koji će nagrađivati one najbolje.

Pisanja dnevnog tiska u kojemu se spominju ukidanje dodatka na staž, uvođenje platnih razreda i stimulacija, potpredsjednik Vlade, Branko Grčić, opisao tako što je rekao kako su takva pisanja "još uvijek na razini spekulacija".

Ono što je sigurno, kaže, želja je Vlade da se novim sustavom plaća osigura nagrađivanje onih koji u javnom sektoru rade najbolje.

"I da bi se postavila ta jasna razlika između onik koji su najuspješniji i onih koji su manje uspješni. Kako će taj model u konačnici izgledati, o tom potom.

"Da su nagrade najboljima cilj Vlade potvrđuje ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić, ali i naglašava kako će se uvesti vrlo jasni kriteriji kod ocjenjivanja pojedinaca i njihovih uspjeha.

"Način koji sada imamo ne daje rezultate, jednostavno vi ne možete procijeniti po tom načinu ocjenjivanja uspješnost pojedinog dakle djelatnika. Stoga će i taj način ocjenjivanja, jasno ćemo u dogovoru sa socijalnim partnerima se dogovoriti i onačinu kako će se ocjenjivati, ali će se ocjenjivati drugačije, suvremenije."

Pregovori sa socijalnim partnerima već su počeli, a ideja je donijeti jedinstveni zakon o plaćama i vratiti se susutavu platnih razreda, no puno razrađenije. Mrsić kaže kako se visine plaća ne bi trebale mijenjati, no da će se neke nepravde ispraviti...

"Da recimo tajnice u cijelom sustavu ili nekakvi administrativni radnici u cijelom sustavu imaju jednaku plaću, a ne da nam se desi da u nekim agencijama te plaće budu i duplo veće nego u drugom dijelu sustava."

Nakon razgovora sa socijalnim partnerima i usklađivanja među resorima, Zakon bi u proceduru trebao biti poslan do kraja godine.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.