Politika

Nužan prestanak sukoba

Ruski i njemački ministri vanjskih poslova razgovarali o Ukrajini

Ruski i njemački ministri vanjskih poslova razgovarali o Ukrajini

Ministri vanjskih poslova Rusije i Njemačke Sergej Lavrov i Frank-Walter Steinmeier u srijedu su telefonom razgovarali i suglasili se oko nužnosti trenutačnog prestanka sukoba u istočnoj Ukrajini, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Tijekom četveromjesečnog prekida vatre koji su u veljači u Minsku dogovorile Ukrajina, Rusija, Njemačka i Francuska nije bilo velikih sukoba, ali se sporadične borbe u kojima ginu borci obje strane događaju gotovo svakodnevno i prijete ponovnim rasplamsavanjem općeg sukoba.

Lavrov i Steinmeier u razgovoru su "naglasili važnost trenutačnog prekida neprijateljstava u istočnoj Ukrajini i, osobito, granatiranja naselja i civilne infrastrukture", stoji u priopćenju ruskog ministarstva.

Ukrajinska vojska kaže da su proruski pobunjenici u proteklih tjedan dana pojačali napade duž velikog dijela bojišnice, ubivši najmanje 10 ukrajinskih vojnika, a optužuje ih i da s područja uz bojišnicu nisu uklonili teško oružje, kao što je predviđeno sporazumom iz Minska.

Ministri vanjskih poslova Rusije, Njemačke, Francuske i Ukrajine planiraju se sastati 23. lipnja u Parizu kako bi razgovarali o krizi u Ukrajini, priopćilo je u srijedu rusko ministarstvo vanjskih poslova.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.