Politika

Zatražili ostavku

HDZ traži Obersnelovu ostavku zato što ne zaustavlja odlazak Riječana

HDZ traži Obersnelovu ostavku zato što ne zaustavlja odlazak Riječana

Gradski vijećnik HDZ-a Hrvoje Burić zatražio je danas na konferenciji za medije da riječki gradonačelnik Vojko Obersnel da ostavku zato što ništa ne čini da zaustavi odlazak Riječana i tako spriječi drastično smanjenje broja stanovnika.

Burić je iznio statističke podatke po kojima je u desetogodišnjem razdoblju, od 2001. do 2011. u Rijeci smanjen broj stanovnika sa 144.000 na 128.000, a broj birača na popisima smanjen je za 18.000.

Ustvrdio je kako Obersnel i drugi iz gradske vlasti govore da se broj Riječana smanjuje jer odlaze živjeti u okolne općine i gradove, što je proglasio neistinom, iznoseći podatak da se u županiji broj stanovnika u desetogodišnjem razdoblju smanjio za 10.000.

Da bi se poboljšala demografska slika Rijeke, nužno je omogućiti besplatan boravak djece u vrtićima te besplatne školske knjige, rekao je Burić.

Član HDZ-ova Odbora za znanost i visoko obrazovanje Predrag Šustar rekao je da je najveći negativan prirodni prirast u Hrvatskoj uopće zabilježen sad, na kraju mandata aktualne vlade, a slijedi rezultat na kraju mandata vlade kojoj je na čelu bio Ivica Račan.

Hrvatska je među deset zemalja svijeta s najvišim udjelom starijeg stanovništva, a sve je to rezultat djelovanja ove i Račanove vlade, istaknuo je. Uz negativan prirodni prirast, problem je i iseljavanje, a demografska obnova nikad nije bila glavna tema u društvu, rekao je Šustar. Istaknuo je da je HDZ u svojemu gospodarskom programu konačno počeo ispravno tretirati demografsku obnovu kao dio gospodarskog oporavka.

Nisu točne tvrdnje da Hrvatska po demografskim pokazateljima samo prati europske trendove jer su u drugim europskim zemljama mnogo manji negativni pokazatelji, rekao je.

Po iseljavanju stanovništva Hrvatska je odmah iza Grčke te ćemo uskoro imati 'grčki scenarij' ako se ne promijene trendovi, ustvrdio je.

Moguće mjere radi poboljšanja tog stanja su utvrđivanje demografske politike kao dijela gospodarske politike, uvođenje modela pozitivne diskriminacije žena na radnim mjestima po uzoru na skandinavske zemlje, pri čemu bi se favoriziralo da žene mogu raditi na pola radnog vremena a ostalo vrijeme provoditi s obitelji i djecom, što, kako je rekao, dokazano poboljšava natalitet, te hitno zaustavljanje iseljavanja mladih i povratak iseljenika iz druge i treće generacije.

Na novinarsko pitanje jesu li samo dvije SDP-ove vlade odgovorne za loše demografske pokazatelje, Šustar je odgovorio kako je želio istaknuti koincidenciju da su dva najlošija rezultata bila u vrijeme tih dviju vlada. Dodao je da sve vlade nisu dovoljno shvatile važnost demografske politike.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.