Politika

Slovenska vlada i dalje ostaje solidarna

Cerar: Uvjet za solidarnost s Grčkom iskrenost i konstruktivnost u pregovorima

Cerar: Uvjet za solidarnost s Grčkom iskrenost i konstruktivnost u pregovorima

Slovenski premijer Miro Cerar istaknuo je u ponedjeljak, u prvim komentarima grčkog nedjeljnog referenduma, kako je potrebna solidarnost s Grčkom, ali uz uvjet njene konstruktivnosti i provođenja reformi.

"Slovenska vlada i dalje ostaje solidarna s grčkim stanovništvom kojemu pomaže u okviru svojih mogućnosti", navedeno je u priopćenju iz Cerarova ureda, u kojemu se podsjeća da je i Slovenija financijski pomagala Grčkoj u okviru mehanizama eurozone i EU-a, ali u "okviru postojećih pravila".

U vezi sutrašnjeg summita lidera eurozone na kojemu će sudjelovati, Cerar je naveo da očekuje nov prijedlog grčke vlade o rješenju situacije koji bi bio prihvatljiv za Grčku i druge zemlje Europske unije i koji se treba temeljiti na "uvjerljivom planu strukturnih reformi u Grčkoj".

"Samo tako grčko gospodarstvo može stati na održive temelje koji bi mogli osigurati bolju budućnost grčkog stanovništva te stabilnost cijele Europske unije", navodi Cerar.

S druge strane, "slovenska vlada nikako ne bi mogla pristati" na "bilo kakve pokušaje grčke vlade koji ne bi sadržavali iskren i konstruktivan cilj da dođe do sporazuma o nastavku mjera pomoći Grčkoj", naveo je Cerar u priopćenju za javnost koje je posredovao njegov kabinet, upozorivši tako da solidarnost nije neograničena i da ima svoju cijenu.

Premijer Cerar i ministar financija Dušan Mramor vrlo su negativno ranije govorili o raspisivanju referenduma kao neodgovornom potezu i manipulaciji vlade Aleksisa Ciprasa te su ranije danas odbili komentirati rezultat referenduma, ali su komentari u medijima negativni, kako zbog potencijalnih posljedica za eurozonu, tako i s obzirom na moguće poskupljenje cijena zaduživanja Slovenije zbog rasta kamata na njene obveznice.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.