Politika

Nakon 18 sati pregovora u Bruxellesu

Postignut dogovor o Grčkoj!

 Postignut dogovor o Grčkoj!
Foto: Flickr CC

Nakon 18 sati pregovora u Bruxellesu postignut je dogovor o Grčkoj. Treći program pomoći dogovoren je nakon cijele noći pregovora, a sada kreću razgovori o načinu financiranja za Grčku kako bi joj se pomoglo da pokrije rate duga koju su stigli ili stužu na naplatu ovog ljeta.

Šef eurogrupe Joeren Dijsselbloem rekao je da grčki parlament odmah mora početi raditi na usvajanju zakona kako bi se obećane referme i dovoreno počelo provoditi. Dogovor će trebati potvrdu i još nekolicine parlamenata zemalja članica. Sporan fon koji je najavljivan ipak neće biti u Luxembourgu već Ateni.

"Moramo se pozabaviti financiranjem i dugom. Dio tog je dogovor o uspostavi fonda. U njega će ući imovima, koja će biti monetizirana, privatizacijom ili upravljanjem kako bi se namaknuo novac. Taj će se novac koristiti za smanjenje duga i za otplatu rekapitalizacije banaka."

Njemačka kancelarka poručila je da će Bundestagu preporučiti pregovore s Grčkom nakon što parlament u Ateni potvrdi sve dogovoreno. Odbila je pak mogućnost smanjenja duga.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.