Politika

Dogovor

Grčki parlament glasuje o mjerama štednje

 Grčki parlament glasuje o mjerama štednje

Grčki parlament trebao bi glasovati o zakonima kojim će se prihvatiti mjere štednje i započeti pregovori o financijskoj pomoći.

Dogovor je to nakon nedjeljnog sastanka, a institucije bi plan trebale sastaviti do kraja tjedna. Istovremeno, grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je kako Grčka iz krize može izaći za tri godine, pa iako su Grci na referendumu rekli ne mjerama štednje, to ih ipak neće poštedjeti rezova.
 
Treći paket pomoći težak je 85 milijardi eura, a zauzvrat će Grci povećati poreze i smanjiti mirovine. U Bruxellesu su ministri financija zemalja članica nastojali pronaći prijelazni mehanizam.
 
Hrvatski ministar financija Boris Lalovac rekao je da je Hrvatska stala uz zemlje koje se protive posezanju u europski fond za financijsku stabilnost.

 

"Vrlo jasan stav da bi se to trebalo pronaći unutar članica Eurozone. Mi, niti smo sudjelovali u pregovorima niti u odlučivanju. Vidjeti ćemo kakvi će prijedlozi doći na stol, ali vrlo je jasan stav da bi članice Eurozone unutar njihovih mehanizama trebale pronaći mostno financiranje", rekao je Lalovac.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.