Politika

Porošenko iznio jedno od svojih mračnijih predviđanja

Porošenko kaže da će vojni pritisak na Ukrajinu trajati desetljećima

Porošenko kaže da će vojni pritisak na Ukrajinu trajati desetljećima

Vojni pritisak Rusije i proruskih separatista na Ukrajinu vjerojatno će trajati desetljećima i buduće generacije će morati proći vojnu obuku, izjavio je u subotu ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Porošenko je iznio jedno od svojih mračnijih predviđanja govoreći o izgledima za mir u Ukrajini nekoliko dana prije predviđenog sastanka s čelnicima Njemačke i Francuske u Berlinu koji je on sazvao kako bi ih pozvao da izvrše pritisak na Moskvu da se pridržava mirovnog plana. Mirovni plan ugrožavaju kršenja primirja i granatiranje.

Porošenko, koji je govorio na vojnom skupu u regiji Harkiva gdje je vojsci predao novo oružje i opremu, pohvalio je ukrajinske snage za borbu protiv "ruske ofenzive" u sukobu sa separatistima koji je buknuo u istočnoj regiji Donbasa u travnju 2014.

Međutim, on vidi mogućnost "velike eskalacije" vojne akcije proruskih separatista u vrijeme ukrajinskog Dana neovisnosti u ponedjeljak.

"Vojna prijetnja s istoka je opipljiva stvarnost za desetljeća koja dolaze. Ta prijetnja neće nestati u bliskoj budućnosti i svaka generacija Ukrajinaca morat će imati vojno iskustvo", kazao je.

Nakon proslave Dana neovisnosti u ponedjeljak, Porošenko putuje u Berlin kako bi se sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom. On je izjavio u četvrtak da će tražiti od njih da izvrše diplomatski pritisak na Moskvu da okonča rusku "agresiju" i da je prisile da se pridržava mirovnog plana i primirja postignutih u veljači u glavnom bjeloruskom gradu Minsku.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.