Politika

Poslušati glas naroda

Lalovac: Bankama nije pametno tužiti državu u kojoj rade

Lalovac: Bankama nije pametno tužiti državu u kojoj rade

Nakon što su najveće strane banke koje posluju u Hrvatskoj najavile tužbu protiv Vlade u slučaju izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima bi se krediti u švicarcima konvertirali u eure, reagirao je ministar financija Boris Lalovac. Na pitanje boji li se tužbi Lalovac je rekao.

 

 "Nije pametno tužiti zemlju u kojoj žive i rade. Mislim da to nije pametno nikome, pogotovo ako znate da žive od hrvatskog proračuna, da plaćamo 10 milijardi kunama tim bankama, da smo uredne platiše.

Tako da mislim da nije pametno ići protiv vlastitog naroda i zemlje. ja se nadam da žele poslovati u Hrvatskoj, tako da mislim da trebaju poslušati prvi put i glas naroda. Hvala," rekao je ministar Lalovac.

Lalovac je najavio da bi se izmjene Zakona na Vladi trebale naći vjerojatno idući tjedan.

Na opaske bankara da se pretvorba CHF-a u eure bez uzimanja u obzir situacije s dohotkom ili sposobnosti otplate duga, predstavlja teško retroaktivno kršenje postojećih dogovora, te da se ne može jednako odnositi prema onima koji su podigli kredite za prvu nekretninu i onima koji su ih podigli za primjerice jahte, ministar ističe - o tome su banke trebale voditi računa kad su kredite odobravali špekulantima.

"Cijelo vrijeme govorimo da ćemo ih dovesti u jednaki položaj kao građane u eurima. to je naše pravo i ustavno pravo da štitimo hrvatske građane i to je moj odgovor bankama. Hrvatska vlada njihovo je ustavno pravo da štiti svoje građane,a ne da štiti kapital. 8 milijardi kuna su iznijeli kada je Hrvatska grcala, sada neka nazovu svoje matice u Milanu, Austriji i kažu: Halo moramo vratiti novac nazad," dodao je ministar financija.

Mi smo odluku donijeli, brzo ćete je vidjeti a banke imaju 15-ak dana da krenu u kalkulacije.

Plan Hrvatske da konvertira kredite u švicarskim francima u iznosu od 3,4 milijarde dolara krši zakone Europske unije i međunarodne ugovore, poručila je grupacija najvećih stranih banaka koje posluju u Hrvatskoj, piše danas Bloomberg Da Vlada ne kani odustati o izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, slikovito je poručio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Da vlada ne ide sa zakonom? Izgledamo li vam kao da se šalimo. Gledajte prije bi tu s drugog kata na glavu skočio nego što bi Vlada odustala od ovog zakona," rekao je Maras.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.