Politika

Vlada je odlučila

Vlada želi Vesnu Pusić na vrhu UN-a, Grabar-Kitarović ne smatra odluku dobrom

 Vlada želi Vesnu Pusić na vrhu UN-a, Grabar-Kitarović ne smatra odluku dobrom

Vlada je odlučila. Za mjesto glavnog tajnika UN-a kandidirat će svoju potpredsjednicu, Vesnu Pusić.

Ona je odmah naglasila kako je vjerojatnost da ne bude izabrana veća od one da na tom mjestu naslijedi Ban Ki Moona. Dodala je i kako očekuje potporu predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović, kojoj nije dugo trebalo da poruči kako tu odluku ne smatra dobrom.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je donijela odluku o kojoj se već dugo priča. Vesna Pusić kandidatkinja je za mjesto glavne tajnice Ujedinjenih naroda. Hrvatska još nikada nije imala kandidata za to prestižno mjesto, a sama Pusić naglasila je kako će svaki od kandidata biti na "vrlo dugačkom štapu", te da je pred njom izuzetno komplicirana procedura.

"Veća je vjerojatnost da na kraju ne budem izabrana, nego da budem izabrana, ali u samoj proceduri Hrvatska ima priliku i ja imam priliku se predstaviti u tom procesu selekcije. Zemlja sama po tome dobiva puno veću vidljivost," rekla je Vesna Pusić. Prema onoj "važno je i samo sudjelovati", Pusić smatra kako je i to veliki plus za Hrvatsku, a na pitanje očekuje li u svemu potporu predsjednice Grabar - Kitarović, odgovorila je "očekujem".

"Ja se nadam naravno na temelju naša dva razgovora da će me predsjednica podržati naročito za vrijeme svog boravka na otvaranju Opće skupštine u New Yorku," istaknula je Pusić. Nije dugo trebalo da predsjednica, koja formalno ne sudjeluje u izboru kandidata, odgovori. Upitno je koliko se Pusić može "osloniti" na njezinu pomoć. Naime, Grabar - Kitarović poručila je kako ova odluka nije dobra, te da ju je trebalo prepustiti novoj Vladi.

"Preblizu smo izborima da bi se donosile te odluke. Naravno da neću ići protiv nacionalnog kandidata, ali to nije dobro jer će stvoriti razdore u zemlji, to nije način da se radi pred izbore," rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Očekivano, kolege iz Vlade podržavaju kandidaturu. Anka Mrak - Taritaš.

HDZ smatra kako je odluka o kandidaturi Vesne Pusić u funkciji unutarnje politike. Gordan Jandroković.

"Njen dosadašnji rad, pa i političko iskustvo i rezultati nisu dovoljni da bi se kandidirala za tako važnu i prestižnu poziciju," rekao je Jandroković.

Za desetak dana UN će definirati u detalje način izbora svog novog "prvog čovjeka", a zatim i poslati poziv državama da svoje kandidate istaknu. Do početka studenoga i nakon obavljenih intervjua popis bi trebao biti poznat, a nakon njega do prosinca i onaj uži i konačan popis kandidata.Tko će postati novi "prvi čovjek" UNa i na toj poziciji naslijediti Ban Ki Moona bit će poznato za otprilike godinu dana. Neformalni dogovor zemalja članica Vijeća sigurnosti je, kako se doznaje, taj da ta osoba bude netko iz dijela istočne Europe, po mogućnosti ženskog spola.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.