Politika

Pusić: Hrvatska se sigurno neće zatvarati u žicu

Pusić: Hrvatska se sigurno neće zatvarati u žicu

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjeluje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU u Luxembourgu. Nakon sastanka je rekla da je važna razlika između pojmova ekonomska migracija i izbjeglička kriza.



"Naravno da ovdje postoje i ekonomski migranti, ali u ovom trenutku je Europa pred zadaćom da razvije jedan sveobuhvatni pristup koji bi uključio i usku suradnju sa zemljama koje nisu članice, ali su kandidati, kao što je Turska s jedne strane, a s druge strane Makedonija i Srbija, zemlje tranzita, koje nisu članice ali su kandidati", rekla je Vesna Pusić.

Pusić je istaknula i kako je važna razlika između zemalja tranzita i zemalja koje su konačni cilj izbjeglica, obzirom da veliki broj njih želi doći do Njemačke ili skandinavskih zemalja. Kada je riječ o kvotama, ministrica Pusić je rekla da se mora podijeliti odgovornost.

"Za sada se raspravlja o jednom sveobuhvatnom pristupu. Talijanski, njemački i francuski ministri vanjskih poslova su ponudili jednu platformu u koju se apsolutno može uklopiti i hrvatski stav, koja bi bila prvi korak u razvoju jedne sveobuhvatne politike prema izbjeglicama, jednim dijelom migrantima, jednim dijelom izbjeglicama, s kojima se Europa u ovom trenutku suočava", rekla je Pusić.

Na pitanje o broju ljudi koji bi Hrvatska mogla primiti, ministrica vanjskih poslova kaže da je Hrvatska do sada izrazila spremnost za primanje 550 ljudi.

"Što se novaca tiče, velik dio tih troškova se refundira iz sredstava EU. Daljnji model zbrinjavanja i uopće odnosa prema izbjeglicama i migrantima još je daleko od konačnog dogovora, morat će biti dogovoren na razini Europskog vijeća", kaže Pusić.

A kada je riječ onajavama mađarskog premijera o izgradnji zaštitne ograde na granici sa Hrvatskom, Pusić kaže da je protiv toga.


"Mi smo apsolutno protiv dizanja žica, granica. Svaka zemlja ima pravo odlučiti što ona hoće i zatvoriti se ušto hoće, ali Hrvatska se sigurno neće zatvarati u žicu", rekla je Pusić.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.