Politika

Razgovori

Francuzi traže saveznike za sigurnu zonu u Siriji

 Francuzi traže saveznike za sigurnu zonu u Siriji

Francuski je predsjednik predložio da se na području sjeverne Sirije uspostavi zona zabrane leta

Ni nakon bilateralnih razgovora Baracka Obame i Vladimira Putina nema značajnijih pomaka vezano uz situaciji u Siriji. Američki i ruski predsjednik stoje na dijametralno različitim pozicijama oko uloge predsjednika Assada. Krizi se ne nazire kraj.

Mnogo se očekivalo od prvog sastanka Putina i Obame nakon dvije godine, a koji je održan na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a. Putin je izjavio da postoji osnova za suradnju vezano uz zajedničke probleme pa bi Rusija i SAD mogli koordinirati zračne udare kako bi riješili krizu u Siriji. No kako ako se u pitanju uloge sirijskog predsjednika Assada ne mogu složiti.

 

"Ova logika nalaže da bismo tremali podržati tiranine kao Assad koji bacaju bombe kako bi masakrirali nevinu djecu, jer je alternativa gora od toga"."Smatramo golemom greškom odbijanje suradnje sa sirijskom vladom i njezinim oružanim snagama koje se hrabro bore protiv terorizma prsa o prsa.Morali bi napokon priznati da se nitko osim snaga predsjednika Assada i kurdske milicije istinski ne bori protiv ISIL-a i ostalih terorističkih organizacija u Siriji".

Putin je rekao i da ima najveće poštovanje za svog američkog i francuskog kolegu, ali da oni nisu sirijski državljani i o sudbini Asada treba odlučiti sirijski narod, a ne Obama ili Francois Hollande. Francuski je predsjednik naime predložio da se na području sjeverne Sirije uspostavi zona zabrane leta.

"To je jedna ideja naših prijatelja i saveznika u Turskoj i sirijske oporbe. Uspostaviti zonu zabrane leta. To bi se područje na sjeveru zemlje moglo osloboditi i tu bi se mogla uspostaviti sigurna zona za izbjeglice koje bi tamo mogle doći i živjeti", kazao je Hollande.

Ova zamisao ima sve više pristaša u Europi preplavljenoj stotinama tisuća izbjeglica iz Sirije i Iraka koji bježe jer se ne nazire kraj krizi. Podsjetimo, u sukobima u Siriji dosada je poginulo 200.000 ljudi, a više 4 milijuna napustilo je svoje domove.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.