Politika

Okrugli stol

Zastupnici u Europskom parlamentu, članovi Odbora za ribarstvo, podržali inicijativu Ruže Tomašić

Zastupnici u Europskom parlamentu, članovi Odbora za ribarstvo, podržali inicijativu Ruže Tomašić

Mediteranska uredba ograničava nekomercijalni ribolov, ali i dalje se takva vrsta ribolova tolerira u Grčkoj i Malti

Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić i članica Odbora za ribarstvo Europskog parlamenta i članovi njezinog tima rade na posebnom izvješću s ciljem promjene europskog zakonodavstva na području ribarstva kako bi se malim ribarima u Hrvatskoj i drugim mediteranskim članicama EU-a omogućilo bavljenje tradicionalnim, nekomercijalnim ribarstvom što mnogima predstavlja egzistencijalno pitanje, rečeno je u petak na dvodnevnom okruglom stolu o ribarstvu i poljoprivredi održanom u zagrebačkom uredu zastupnice Tomašić pod geslom 'Hrvatska može bolje'.

U radu okruglog stola sudjelovali su eminentni domaći i strani stručnjaci prof. dr. sc. Alen Soldo sa Sveučilišta u Splitu, predstavnik cjelokupne škotske ribarske industrije Michael Park i James Portus iz Ujedinjenog Kraljevstva, a političku potporu zastupnici Tomašić u njezinoj borbi za male ribare ovom su prigodom dali eurozastupnici Ana Fotyga iz Poljske, Peter Van Dalen iz Nizozemske i Ian Duncan iz Škotske.

U cijelom procesu važno je usklađivanje Mediteranske uredbe za Zajedničkom ribarstvenom politikom EU-a. Idući tjedan Ruža Tomašić će u Bruxellesu iznijeti osnovne ideje izvješća, a sredinom studenoga inicijativa za male ribare bit će predstavljena Odboru za ribarstvo EP-a. Krajem ove ili početkom naredne godine o našem će se izvješću glasovati na plenarnoj sjednici EP-a, rekla je Anita Gulam Lalić, savjetnica za ribarstvo u grupi Europskih konzervativaca i reformista u EP-u.

"Mediteranska uredba ograničava nekomercijalni ribolov, ali i dalje se takva vrsta ribolova tolerira u Grčkoj i Malti. Zajednička ribarstvena politika prepoznaje regionalne specifičnosti i to je šansa da se mali obalni ribolov opet dopusti u Hrvatskoj", istaknula je Anita Gulam Lalić naglasivši kako podršku inicijative zastupnice Ruže Tomašić za izmjenama Mediteranske uredbe očekuju od Malte i Grčke i drugih sredozemnih članica EU-a koje imaju slične probleme. Na pitanje što su dosadašnje hrvatske vlade učinile za mali ribolov u Hrvatskoj, najveći domaći autoritet za morsko ribarstvo prof. dr. sc. Alen Soldo rekao je kratko: 'Ništa', dodajući kako niti jedna vlada dosada nije smatrala da je ribarstvo nešto značajno za hrvatsko gospodarstvo. 'Jadranska orijentacija Republike Hrvatske u koju su se klele sve naše vlade bila je i ostala mrtvo slovo na papiru', dodao je.

Spomenuo je primjer Malte koja je proglasila gospodarski pojas zahvaljujući vođenju čvrste politike. Naglasio je kako su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, a posebno Ruža Tomašić koja je jedina među njima članica Odbora za ribarstvo, uradili više za naše ribarstvo od države. 'Ruža radi ono što vlada ne radi - brani hrvatske interese i pri tome angažira stručnjake'.

Do kraja panela o ribarstvu raspravljalo se o temama 'Tradicionalo ribatstvo - Tradicija koja umire?' i 'Kako gospodariti bez gospodarskog pojasa'. Okrugli stol nastavlja se u subotu panelima iz područja poljoprivrede.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.