Politika

Novi internet portal

Predstavljen portal Faktograf koji će provjeravati točnost izjava političara

Predstavljen portal Faktograf koji će provjeravati točnost izjava političara

Davanje obećanja i napadanje suparnika, samo su neke od metoda kojima političari pokušavaju steći naklonost birača. To je najočitije u vrijeme predizbornih kampanja. Nabacuje se statistikama i teškim riječima, no iza toga ostaje pitanje koliko su one istinite. Odgovor su pokušali dati u GONG-u i Hrvatskom novinarskom društvu i to novim portalom Faktograf.

Riječ je o internet stranici na kojoj će se provjeravati točnost izjava političara, njihovi programi, ali i koliko su se pridržavali predizbornih obećanja. Takvi projekti nisu rijetkost u svijetu pa čak ni u regiji, ali je zato faktograf prvi kod nas.

"Poanta provjeravanja činjenica na ovako sustavan način je, što se tiče GONG-a, davanje političarima na znanje da ih se prati", rekla je Berković.

"Dakle, cilj je ovog portala razobličavati laži u političkom prostoru, ili poluistine", rekla je Lukić.

"Faktograf izjave ocjenjuje izjave političara s pet ocjena koje idu od potpuno točnih do potpuno netočnih", objašnjava glavni urednik Pero Vidov.

"Iz svega toga probiremo izjave koje su mjerljive, čija točnost se može gradirati i odlučujemo što ćemo tu odrađivati, pritom pazeći da budemo što više neutralni i da pokrivamo sve strane političkog spektra, jer Faktograf nije tu da protežira jednu ili drugu opciju. Naša ideja je svima jednak tretman i da se sve izjave podlažu jednakoj razini provjere", kaže Vidov.

Ipak, dodaje Vidov, Faktograf neće biti vrijednosno neutralan, tj. neće se libiti kritizirati šovinizam ili nacionalizam.

"Mi tu sebi ne uzimamo za pravo da budemo apsolutni prosuditelji tko govori istinu, a tko ne. I mi ćemo sigurno u svom radu griješiti, ali kad se te greške budu događale, mi ćemo ih svakako ispraviti što je profesionalnije i transparentnije moguće", kaže Vidov.

Postavlja se pitanje, postoji li strah od pritisaka političara ili medija koji su naklonjeni jednoj ili drugoj strani.

"Politički pritisci su sastavni dio ovog posla, a ako ih bude, to znači da nešto radimo dobro. kako ćemo odgovarati na njih, pritiscima sigurno nećemo biti podložni a ako im budemo izloženi, o tome ćemo pisati".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.