Politika

Tomašić Vijeću EU: jednostrane odluke o izbjeglicama mogu ugroziti Hrvatsku

Tomašić Vijeću EU: jednostrane odluke o izbjeglicama mogu ugroziti Hrvatsku

Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić uputila je prioritetno pitanje Vijeću EU smatra li ono da je unilateralno donošenje odluka u upravljanju migrantskom krizom u Europi dobra praksa koju bi trebale primjenjivati sve države članice, upozoravajući da bi njemačka odluka o vraćanju izbjeglica, te najava Vijeća o otvaranju sabirnih centara u jugoistočnoj Europi ugrozili Hrvatsku.

 

Držim da bi odluka o povratku dijela migranata iz Njemačke u one države članice u kojima su ušli na teritorij EU-a, ali s iznimkom Grčke, koju mediji iščitavaju iz izjava Wolfganga Schäublea i drugih njemačkih dužnosnika, bila skandalozna i predstavljala bi udar na nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske, navodi se u prioritetnom pitanju Vijeću EU zastupnice Tomašić, priopćeno je iz njezina ureda. Pritom Tomašić upozorava da, unatoč važnoj ulozi koju ima u političkoj i ekonomskoj stabilnosti EU-a, Njemačka kao jedna od ravnopravnih članica nema pravo jednostranim odlukama ugrožavati sigurnost ostalih.

"Drži li Vijeće da je unilateralno donošenje odluka u upravljanju migrantskom krizom u Europi dobra praksa koju bi trebale primjenjivati sve države članice? Smatra li Vijeće da Njemačka ima pravo svojim odlukama ugroziti nacionalnu sigurnost drugih država članica", navodi se u pismu eurozastupnice Tomašić.

"Također, uzevši u obzir najave otvaranja centara za procesuiranje i registraciju izbjeglica na području jugoistočne Europe, želim pitati Vijeće je li svjesno da takva politika od Republike Hrvatske pravi sabirni centar za migrante što će pogoršati ionako tešku socio-ekonomsku situaciju u zemlji. Ističem kako građani Republike Hrvatske nikad nisu iskazali želju za prihvaćanjem većeg broja izbjeglica. Smatra li Vijeće da posjeduje legitimitet za donošenje odluka koje se izravno odnose na Republiku Hrvatsku, a suprotne su volji njezinih građana", pita zastupnica Tomašić Vijeće Europske unije.

Odgovor sukladno pravilima Europskog parlamenta očekujemo u narednih petnaestak dana, kaže se u priopćenju iz njezina ureda.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.