Politika

Sabor

A jutro je bilo obećavajuće

A jutro je bilo obećavajuće

Uzbuđenje koje se u četvrtak prijepodne zrcalilo na licima novoizabranih saborskih zastupnika bilo je kratkog daha, jer Hrvatski sabor nije uspio izabrati svog predsjednika, a time ni konstituirati se.

Zastupnici, koji su u sabornici bili jedva pola sata, od ranog su jutra 'kapali' na Markov trg, a među prvima su došli zastupnici HDZ-a jer ih je čekala je sjednica Kluba.

Ne žurite, jutro je, dan je dug, sve ćete znati, suzdržano je uzvraćala zastupnica Josipa Rimac na novinarska propitivanja o HDZ-ovu kandidatu za predsjednika Sabora.

Mlada HDZ-ova snaga, Josip Bilaver, na sjednicu je došao pomažući se 'štakama'. To je od košarke, objasnio je.

Bit će zanimljiv dan, kratko je novinarima rekao tajnik SDP-a Igor Dragovan, a puno rječitiji nije bio ni aktualni predsjednik Sabora, SDP-ovac Josip Leko. "To vi meni recite, vi imate više informacija", odgovorio je novinarima na pitanje hoće li ostati predsjednik Sabora.

Zastupnici Mosta nezavisnih lista u Sabor su stigli zajedno, a skupinom je zbog modnog dodatka dominirao Miro Bulj. To je sinjska kapa, donio sam je u čast naroda Sinja i Cetinske krajine koji me izabrao, objasnio je Bulj zašto nosi crvenu kapicu.

Bilo bi mu, kaže, drago da je i premijer Zoran Milanović stavi koji put, s obzirom na svoje sinjske korijene.

Svoje dalmatinsko podrijetlo odjećom su naglasili i Goran Dodig (HDZ) i Stipe Petrina (Most), noseći tradicionalna dalmatinska odijela, doduše s različitim tonskim i modnim detaljima.

Uzbuđen sam, svečano je, a biti narodni zastupnik je velika čast, rekao je prije saborskog zasjedanja Robert Podolnjak iz Mosta, koji je zbog protivljenja HDZ-a kasnije odustao od kandidature za predsjednika parlamenta.

Relaksiran, srdačno se pozdravljajući sa zastupnicima i gostima, sjednicu je čekao Vladimir Šeks, savjetnik predsjednice Republike, prije toga dugogodišnji zastupnik. Bezbrižan kao 'tica, kratko je opisao svoje raspoloženje.

U svečnim crnim haljinama, saborskim su hodinicima šetale članice zbora HRT-a, koji u konačnici nije obavio svoj posao - otpjevao hrvatsku himnu Lijepa naša. Himnu bi intonirali da se Sabor uspio konstituirati, ovako će morati čekati drugu priliku i još jednom doći na Markov trg, uostalom, kao i zastupnici.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.