Politika

U žarištu

Dolazak Oreškovića nije prošao bez suglasnosti Mossada

Dolazak Oreškovića nije prošao bez suglasnosti Mossada

I Karamarko bi bolje zastupao hrvatske interese nego menadžer koji je do prijašnjeg radnog mjesta i odlaska s njega došao uz suglanost izraelske obavještajne agencije Mossad 

Priča oko nalaženja mandatara za novog hrvatskog premijera završila je onom glamuroznom prezentacijom kod predsjednice na Pantovčaku, no priča oko izbora premijera i Vlade još nije gotova. Sve što je do ovoga dovelo, a pogotovo odabir menadžera izraelske farmaceutske kompanije Teva za mandatara koji bi trebao predvoditi tim više stručnjaka a manje političara, može na potvrdi u Saboru drukčije proći od očekivanog. A ako i prođe sudbina takve Vlade je dosta neizvjesna.

Tihomir Orešković je izgradio karijeru u poslovnom svijetu, bio je financijski direktor u moćnoj Tevi. Za to što je učinio u Hrvatskoj dok je bio u Plivi ponešto se zna. No možda je za cijeli kontekst važnije reći da je Teva jedna od najvažnijih kompanija u Izraelu koja za državni proračun osigurava velika sredstva, više nego Adris grupa u Hrvatskoj.

Ta Teva je odigrala važnu ulogu u aferi oko obaranja Sadama Huseina u Iraku. Navodno je bio pronađen bojni otrov antraks, a Teva je bila optužena da ga dostavlja Sadamu. Kasnije se ispostavilo da je sve to namještaljka u režiji izraelske obavještajne službe Mossad. Orešković je vodio financije u tako važnoj kompaniji, a na takav položaj se sigurno ne dolazi niti odlazi bez provjere Mossada. U obavještajnim krugovima je takvo što samo po sebi razumljivo.

Dolazak ili odlazak s takvog položaja nije jednostavan, vjerojatno traje mjesecima. Kad se napušta neko obično radno mjesto postoji nekakav otkazni rok, a kamo li odlazak s mjesta financijskog direktora farmaceutske multinacionalne kompanije.  I sad se kao odjednom pojavio kao Deus ex machina, Božje stvorenje, koje će nas izvući iz gliba? Dakle Orešković je već mjesecima bio pripreman za dolazak u Hrvatsku, štoviše u Vladu RH. Karamarko je s njim, navodno, kontaktirao prije dva mjeseca, no očito je stvar pripremana malo duže.

Da je Orešković došao samo za ministra financija to bi se moglo tretirati kao povlačenje vrsnog stručnjaka za taj resor. No njegovo povlačenje za premijera je nešto sasvim drugo. Mostovci, oduševljeni njegovom profesionalnom karijerom, odmah su odustali od navodnih svojih kandidata, a Domoljubna koalicija likuje jer imaju „svog čovjeka" za mandatara.

Može biti Orešković idealan financijer, no veliko je pitanje kako će se snaći u ulozi premijera, državnika? Kako će predstavljati interese skupine koja mu daje podršku u Saboru, ili još bolje - kako će zastupati hrvatske interese? Kako će pregovarati s Cerarom ili Orbanom o izbjeglicama ili s Vučićem? Kako će se postavljati u Bruxellesu na Europskom vijeću gdje sjede samo premijeri? Tu neće biti ni Karamarka ni Petrova da mu sufliraju stavove. Političari se upravo po tom svom zadataku razlikuju od stručnjaka ili drugih građana - njima je na izborima dano povjerenje da zastupaju nečije interese i moraju ih znati braniti. Zbog toga bi Petrov ili Karamarko u ulozi premijera u ovoj konstelaciji odnosa bili bolje rješenje.

Ostaje još i pitanje kako će ta Oreškovićeva Vlada funkcionirati, provoditi programe koji su u ovim pregovorima usklađeni? Most je, recimo, inzistirao na smanjenju broja općina i županija, a HDZ-u je dosadašnji ustroj ključan. Hoće li HDZ-u na terenu zadovoljno klimati glavama ako krene u ostvarenje plana o stvaranju samo jedne županije u Dalmaciji? Velika je vjerojatnost da će sada usklađeni reformski potezi ostati samo trag izgubljenog vremena.

Mogu se, dakle, očekivati još brojna iznenađenja i na samoj sjednici Sabora na kojoj će se potvrđivati nova Vlada. A ako prođe, tek ćemo onda vidjeti što znači dobiti menadžera, ili možda stečajnog upravitelja, za premijera.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.