Politika

Odluka o Lozančiću

Karamarko: Očekujem da Orešković potpiše smjenu Lozančića

Karamarko: Očekujem da Orešković potpiše smjenu Lozančića

Prošlo je više od tjedan dana otkako je predsjednica države potpisala odluku o razrješenju ravnatelja sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića. Premijer Orešković još uvijek nije donio odluku.

"Ako odluči suprotno od predsjednice, premijer će izazvati blokadu", oštro nastupa prvi potpredsjendik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko: "Očekujem da predsjednik Vlade potpiše sljedeći tjedan i ne očekujem nikakve razgovore oko toga".

Da nikakve nagle odluke neće donijeti, poručio je ranije premijer Tihomir Orešković. "Ne vidim da je nekakva opasna situacija"

Svojim, kako neki nestrpljivo tumače, odugovlačenjem, premijer šalje poruku predsjednici koja ga oko smjene nije konzultirala već dovela pred gotov čin. Da je u obrnutoj situaciji, ona bi odmah potpisala. Barem tako tvrdi. Iako bi Most htio analizirati slučaj Lozančić na Odboru za nacionalnu sigurnost, premijer navodno nema namjeru tražiti takvo što. I Karamarko je protiv toga, on vjeruje da će vrijeme pokazati na koji je način Lozančić kršio zakon. Ranije je potpredsjednik Vlade Mostov Božo Petrov kazao da prema njegovim saznanjima, razloga za Lozančićevu smjenu nema. Da Odbor treba ispitati slučaj, smatraju zastupnici Mosta. Hoće li do toga doći, zasad ne zna ni novi šef Odbroa SDP-ov Ranko Ostojić. "Oni koji odlučuju i supotpisuju imenovanje mogu zatražiti mišljenje Odbora, ali to ne moraju napraviti".

Do afere ne bi ni došlo da predsjednica pazi s kim se druži, poručuju oporba i nevladine udruge. Podsjetimo, u sklopu praćenja Zdravka Mamića u mjere je upala Grabar Kitarović koja je izgubila povjerenje u šefa SOA-e, jer je ovaj o svemu nije obavijestio no spekuliralo se da jest bivšeg premijera. Obzirom na dokazanu Lozančićevu profesionalnost, njegovu stranu priče ipak nećemo čuti. I dok se bruji o HDZ-ovoj želji da ovlada službama, Most to navodno ne želi dopustiti. Ne samo na ovom primjeru jasno je da se odluke na relaciji premijer - Domoljubna koalicija -MOST, donose sporo, a profesor Žarko Puhovski za MS kaže.

"Most komplicira situaciju, ali i spašava Vladu od sramota kao štzo su Crnoja, Lozančić, Hasanbegović u raznim varijantama".

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.