Politika

O tome je sud u Muenchenu obaviješten putem Ministarstva pravosuđa

Karamarko neće svjedočiti u slučaju Perković, SOA mu zabranila

 Karamarko neće svjedočiti u slučaju Perković, SOA mu zabranila

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko ipak neće svjedočiti u slučaju Perković. SOA ga nije oslobodila dužnosti čuvanja službene tajne. Njemački je vrhovni sud pak odbio tužbu Josipa Perkovića na odluku suda u Munchenu koji je odbacio njegov zahtjev da se brani sa slobode.

Karamarko je danas bio pozvan na svjedočenje na Visokim zemaljskim sudom u Munchenu, svjedočiti je trebao videolinkom iz Zagreba, no njegovo svjedočenje neće se održati, potvrdio nam je glasnogovornik Županijeskog suda u Zagrebu, Krešimir Devčić.

" To svjedočenje neće biti održano prvenstveno iz razloga što Sigurnosno obavještajna agencija nije dala odobrenje za njegovo svjedočenje, odnosno nisu ga oslobodili dužnosti čuvanja službene tajne. O tome je sud u Muenchenu obaviješten putem Ministarstva pravosuđa", rekao je Devčić.

Da svjedočenja neće biti i sam je prošloga tjedna najavio Tomislav Karamarko.

"Služba je zabranila da ja svjedočim. Mi smo 2006.godine izradili jedan dokument koji nalikuje nekakvoj rekonstrukciji one bivše službe državne sigurnosti, tzv. Udbe. Kako je jedna osoba iz službe već svjedočila na te okolnosti, a ja sam bio samo potpisnik, kao ravnatelj SOA-e, tog dokumenta, služba je odlučila da ja ne svjedočim", rekao je Karamarko.

Inače, sudsko je vijeće u procesu koji se vodi protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog sumnje u počinjeno kazneno djelo pružanja pomoći u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. produljilo suđenje za dodatnih 15 ročišta. Posljednja ročišta tako bi trebala biti održana 1. i 2. kolovoza, a ne kako se planiralo sredinom svibnja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.