Politika

Problematičan datum

Bošnjaci će "dan RS" obilježiti sjećanjem na žrtve genocida u Srebrenici

Bošnjaci će

Članovi udruga koje okupljaju obitelji Bošnjaka iz Srebrenice ubijenih u genocidu 1995. okupit će se u ponedjeljak u memorijalnom centru u Potočarima kako bi iskazali nezadovoljstvo obilježavanjem 9. siječnja kojega vlasti Republike Srpske smatraju za dan tog entiteta

Izražavajući ogorčenje činjencom da će se u ponedjeljak na ulicama Banje Luke slaviti datum koji je 1992. označio početak ratnih razaranja i stradanja, članovi udruga koje gaje sjećanja na bošnjačke žrtve iz istočne Bosne, u priopćenju dostavljenom medijima u nedjelju, podsjetili su na krajnje problematičan povijesni kontekst.

"9. siječnja je dan kada je počeo genocid u Bosni i Hercegovini jer su tog 9. siječnja 1992. doneseni svi strateški planovi i odluke koje su imale za cilj uništenje BiH i ubijanja jednog naroda", stoji u priopćenju uz ocjenu kako su oni koji su donijeli odluku da taj datum proslavljaju zapravo odlučili slaviti ubijanje i genocid.
 
"Dok oni slave ubijanje, mi još uvijek tragamo za kostima naših najmilijih, iako oni koji slave znaju gdje su tijela naše djece", stoju zajedničkoj izjavi bošnjačkih udruga.
 
U Banjoj Luci je za ponedjeljak planirana spektakularna proslava "dana RS", a entitetske su vlasti priredile cjelodnevni program uz koncerte, paradu na kojoj će sudjelovati policajci, vatrogasci i pripadnici civilne zaštite u svojim odorama te svečanu akademiju na koju je dolazak najavio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

 


Reci što misliš!